Utrikesminister Tuomioja: Viktigt att försvara folkrättssystemet

Utrikesminister Erkki Tuomioja betonade vid sin presskonferens för finländska journalister tisdagen den 22 september i New York Finlands stöd för en förstärkning av folkrättssystemet. Detta budskap var det centrala innehållet i Finlands inlägg vid FN:s generalförsamling, som president Tarja Halonen framfört dagen innan. Tuomioja påpekade att generalsekreterare Kofi Annans inledande anförande hade innehållit en likadan vädjan om konsolidering av folkrätten.

Tuomioja var även förhoppningsfull angående försöken att reformera FN:s säkerhetsråd. Han hade diskuterat frågan med sina nordiska utrikesministerkolleger. De nordiska länderna stöder generalsekreterarens ansträngningar för att reformera FN och dess säkerhetsråd.

"Här i New York kan man känna en anda av nu eller aldrig i luften när det gäller FN-reformerna", sammanfattade Tuomioja.

Han betonade också att diskussionen om globaliseringen är en del av värnandet av nationella intressen. Till exempel Frankrike och Brasilien har vidtagit många initiativ för att göra globaliseringen mera mänsklig. ”Jag tror inte att någon kan misstänka dessa länders ledare för att agera mot sina nationella intressen.”

Tuomioja redogjorde även för framstegen inom Helsingforsprocessen. Denna politiska process som förs fram av Finlands och Tanzanias regeringar och där representanter för regeringar, medborgarorganisationer och företag tillsammans söker godtagbara lösningar på globaliseringens problem, har enligt Tuomioja fått ett gott mottagande bland övriga länders representanter.

I New York anordnades den 22 september ett sammanträde där företrädare för tio länder möttes för att diskutera främjandet av processen.









Presidentens anförande(Linkki toiselle web-sivustolle.)

YK