Utrikesminister Tuomioja: EUs utvidgning första prioritet i år

Estland har alla förutsättningar att vara bland de första nya medlemmarna i EU om landets förhandlingar framskrider lika bra som till nu, sade utrikesminister Erkki Tuomioja på onsdagens presskonferens. Tuomioja konstaterade också att han önskar träffa Estlands nya regerings medlemmar snart och sade sig inbjuda Estlands nya utrikesminister på besök i Helsingfors.

EUs utvidgning är enligt Tuomioja vid sidan av den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken klart årets första prioritet. ”Jag hoppas att vi inom utvidgningen skulle framskrida så långt att de första nya medlemsländerna år 2004 kunde delta i europarlamentsvalet”, sa han. Enligt utrikesministern har man även diskuterat eventuella förberedelser för en slags ”big bang” då alla tio mest avancerade länder samtidigt skulel bli medlemmar.

”Vi är nog ganska skeptiska till ”big bang”. Det är teoretiskt möjligt att alla skulle samtidigt råka vara redo, men under förhandlingarnas gång har det hela tiden skett förändringar i ländernas “ordningsföljd”. Det viktigaste är att man hålelr fast vid de objektiva kriterierna.”

Tuomioja konstaterade dock att det dröjer ännu innan man går in i förhandlingarnas slutfas, så det är omöjligt att säga i vilken ordning länderna kommer att ansluta sig. Dessutom har man inte ännu öppnat de viktigaste kapitlen om lantbruket och strukturfonderna, vilket kan ännu sätta käppar i hjulet på förhandlingarna.

Även utvecklingen av säkerhets- och försvarspolitiken i Europa bör enligt Tuomioja prioriteras under närmaste framtid. “I sig har besluten fattats, men ännu är samarbetet mellan EU och nato för modaliteternas del icke slutfört pga Greklands och Turkiets hållning. I övrigt framskrider uppbyggandet av krishanteringskapaciteten”.

Tuomioja har de senaste dagarna framfört sin oro för behandlingen av de av amerikanerna arresterade och på Guantanamo internerade afghanska fångarna. “För oss är väsentligt vad de internationella människorättsorganisationerna och framför allt Internationella Röda Korset säger”. Tuomioja kräver fortfarande att eftersom fångarnas status är diskutabel bör den avgöras i en oberoende domstol i enlighet med principerna för internationell rätt.

Tuomioja kommenterade också det debakel som uppstod efter det att ordförande för EUs framtidskonvent Valery Giscard d’Estaing krävde motsvarande lön som erläggs för komissionens
ordförande Romano Prodi, dvs. ca 20 000 euro i månaden. Enligt Tuomoja borde man följa samma principer som tillämpas för ordföranden för EUs militärkommitté, general Gustav Hägglund.
“Om Finland en gång står för general Hägglunds alla kostnader, så är det ganska naturligt att Frankrike i detta fall tar på sig kostnaderna för konventsordföranden”, sade Tuomioja.













EU
EU-jäsenyys
ihmisoikeudet