Ulkoministeri Tuomioja allekirjoitti Suomen ja Serbian välisen perhe- ja puolisosopimuksen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja allekirjoitti 9.10.2014 Suomen ja Serbian välisen ns. perhe- ja puolisosopimuksen (Sopimus Serbian tasavallan hallituksen ja Suomen tasavallan hallituksen välillä niiden diplomaattisissa edustustoissa ja konsuliedustustoissa tai kansainvälisissä järjestöissä työskentelevän työntekijän perheenjäsenen ansiotyön tekemisestä). Serbian puolelta sopimuksen allekirjoitti maan ulkoministeri Ivica Dačić.

Kuva: Vesa Häkkinen/UM

Perhe- ja puolisosopimuksilla sallitaan diplomaattisen edustuston ja konsuliedustuston henkilöstön perheenjäsenen työskentely vastaanottajavaltiossa ilman, että henkilö menettää diplomaattistatuksensa ja vapautuksen vastaanottajavaltion lainkäyttövallasta diplomaattisia suhteita koskevan Wienin yleissopimuksen asettamissa rajoissa. Perhe- ja puolisosopimusten tekeminen on tehokas tapa edistää puolisoiden työllistymismahdollisuuksia asemamaassa ja tukea heidän työuraansa.

Suomen ja Serbian väliset neuvottelut perhe- ja puolisosopimuksesta aloitettiin huhtikuussa 2013 ja ne saatettiin päätökseen syyskuussa 2014. Serbian kanssa tehty sopimus noudattaa pääpiirteissään aiempia Suomen tekemiä kahdenvälisiä perhe- ja puolisosopimuksia. Sopimuksen voimaansaattaminen vaatii Suomessa vielä eduskunnan hyväksymisen.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Kaija Suvanto, puh. 0295 351 159, EU- ja valtiosopimusoikeuden yksikkö