Utrikesminister Martonyi: Optimistiskt Ungern på väg in i EU

Ungerns utrikesminister János Martonyi tror att hans land kan avsluta sina medlemsförhandlingar senast i slutet av nästa år.

"Vi är optimistiska och tror att vi kan nå vår målsättning att ansluta oss till Europeiska Unionen 1.1.2004", sade Martonyi på en presskonferens i Helsingfors den 24 augusti. Han besökte Finland på inbjudan av sin kollega Erkki Tuomioja.

"Ungern har kunnat avsluta 22 av medlemsförhandlingarnas 32 kapitel. Det återstår förstås svåra förhandlingar, men vi har klarat av de kapitel som vi trodde vara de svåraste, dvs. avsnitten om miljön och arbetskraftens rörlighet", sade Martonyi.

Han förnekar att Ungern i förhandlingana skulle ha varit en mera medgiven part än t.ex. Polen. "Varje ansökarland har sina egna intressen och utgångslägen. Vi är nöjda med våra egna framsteg", sade Martonyi och påpekade att förhandlingarna har underlättats av det ungerska folkets stabila stöd för EU.

Under besöket samtalade Martonyi förutom med Tuomioja också med statsminister Paavo Lipponen och utrikeshandelsminister Kimmo Sasi. Förutom EU diskuterade man bl.a Nato, Ryssland, Makedonien och Kyoto. Martonyi deltog också i de finländska ambassadörernas årliga ambassadörsdagar.







EU
EU-jäsenyys