Utrikesminister Erkki Tuomiojas julhälsning

Bästa vänner,

Jag vill i utrikesministerns traditionella julhälsning lyfta fram några saker från året som gått och ge en liten översikt inför vad som komma ska.

I år har svåra kriser av olika slag såsom ebola, ISIL:s frammarsch och Ukraina varit aktuella och väckt frågor och bekymmer. Lyckligtvis har många goda saker i världen samtidigt framskridit.

Utrikesminister Erkki Tuomioja. Bild: Olli Urpela

Vapenhandelsavtalet, för vilket Finland har engagerat sig starkt, träder i kraft på julafton. Även i Finland har vi tagit viktiga kliv framåt för ratificeringen av konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och ILO:s konvention nr 169.

Den viktigaste uppgiften för vår utrikespolitik är att sörja för finländarnas säkerhet. För att garantera detta mål bör vi också se till att hela världsutvecklingen går på ett hållbart spår. Det gångna året har tyvärr visat att maktpolitiken inte har gått till historien i Europa.

Förhoppningsvis går utvecklingen i bättre riktning nästa år. Det är också vår strävan.

Maktpolitikens värld har dock inte åsidosatt en värld av ömsesidigt beroende, för att inte tala om kravet på att svara på vår tids megautmaning, bristen på hållbar utveckling. Vi har i allra bästa fall globalt sett högst några decennier på oss att övergå till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Inkommande år är också betydelsefullt när det gäller hur vi når detta mål, eftersom vi står inför förhandlingarna om Förenta Nationernas utvecklingsmål Post 2015 och det globala klimatavtalet.

Jag vill önska er alla en fridfull jul. Samtidigt önskar jag er framgång i de utmaningar vi står inför nästa år.