Utrikesminister Erkki Tuomiojas jul- och nyårshälsning


Under det gångna året anknöt det viktigaste temat inom Finlands utrikespolitik till Europeiska unionens framtid då den 1.5.2004 utvidgas till att omfatta 25 medlemstater. Under Italiens ordförandeperiod kunde man inte komma överens om EU:s nya konstitutionella fördrag. Meningsskiljaktigheterna mellan de stora och de små medlemsstaterna angående röstviktningarna i samband med kvalificerade majoritetsbeslut var så stora att ordföranden sist och slutligen inte ens försökte framföra ett kompromissförslag. Eftersom andra öppna frågor inte ens togs upp under regeringskonferensens session, fick vi inte veta om man kunde ha uppnått samstämmighet i de övriga frågorna. Det har till exempel inte bekräftats någonstans att kommissionen i framtiden kommer att vara sammansatt av representanter för samtliga medlemsstater, trots att man redan höll på att uppnå konsensus i frågan.

Det är inte skäl att försänkas i alltför djup krisstämning. Vi ansåg från första början att Italiens tidtabell var ambitiös och var även beredda på att arbetet kommer att fortsätta under Irlands ordförandeskap. Enligt Finlands åsikt gjordes under regeringskonferensen betydande förbättringar i grundtexterna. Man fick emellertid inte klarhet i om hur det hade gått till exempel för de för Finland viktiga frågorna om handelspolitiken och vårt anslutningsfördrags fortbestånd. Dessa frågor har även i Finland hamnat i fötterna på den heta diskussionen om försvarsartikeln.

Regeringskonferensen har dominerat hösten. Detta innebär dock inte att inte vårt ministerium även har deltagit i många andra betydande projekt. Utrikesministeriet tar del i beredningen av den säkerhetspolitiska redogörelsen. Dessutom är ett utvecklingspolitiskt principbeslut och en utredning om globaliseringen under beredning. Finland har förbundit sig att främja dialogen för att skapa och förbättra spelreglerna för att hantera globaliseringen. Hanteringen av globaliseringen och det multilaterala samarbete som den förutsätter har blivit en del av vårt nationella intresse. Finlands regering har i samarbete med Tanzanias regering inlett en Helsingforsprocess som haft som mål att finna nya lösningsmodeller för hanteringen av globaliseringen genom att skapa ett gemensamt och öppet diskussionsforum för olika parter, såväl regeringar och medborgarorganisationer som företagsvärlden. Följande milstolpe i denna dialog är deltagandet i världssocialforumet som sammanträder en 16 januari i Mumbai, Indien. För att leda denna process har man sammankallat en Helsingforsgrupp på hög nivå, som kommer att sammanträda i Helsingfors i slutet av januari.

Jag vill önska alla våra samarbetsparter en god och fridfull jul samt ett framgångsrikt år 2004.

Erkki Tuomioja








EU