Ulkoministeri Erkki Tuomioja: VGE ja HVK


Samaan aikaan kun Suomessa valmistauduttiin hallituksenvaihdokseen allekirjoitettiin Ateenassa sopimus EU:n laajentumisesta kymmenellä uudella jäsenmaalla. Kolme tuntia kestäneessä tilaisuudessa kuultiin sana "historiallinen" aika moneen kertaan. Eikä turhaan, sillä tämä laajentuminen tulee muuttamaan unionia enemmän kuin yksikään aikaisempi laajentuminen, ja myös aikaisempaa ennakoimattomammalla tavalla. Muutokset eivät tule rajoittumaan siihen, mitä seuraavassa hallituksenvälisessä konferenssissa (HVK) sovitaan, vaan ne näkyvät yhtä paljon laajemman jäsenistön tuomissa toimintatavan ja politiikan muutoksissa.

Ateenassa käytiin myös keskustelua EU:n uutta perustuslakia laativan konventin puheenjohtajan Valery Giscard d'Estaingin (VGE) kanssa. VGE on tahtopoliitikko. Se on kunnioitettava ominaisuus, mutta ei välttämättä se mitä konventin menestyksekäs johtaminen eniten tarvitsee. Jos konventin esitykset ovat vain puheenjohtajansa näköisiä eivätkä heijasta oikein konventin laajan jäsenistön jäsenmaiden tahtoa, voi konventtia seuraavasta hallituksenvälisestä konferenssista tulla vielä vaikea. Vain HVK:lla on oikeus esittää jäsenmaille muutoksia perussopimuksiin, ja niistä täytyy päästä kaikkien maiden kesken yksimielisyyteen.

Tähän asti VGE on institutionaalisissa kysymyksissä ajanut suurten jäsenvaltioiden kannattamaa linjaa. Sen eniten ristiriitoja herättänyt piirre on ollut esitys uuden erillisen ja pysyvän presidentin valitsemisesta Eurooppa-neuvostolle. Ateenassa lähes kaksikymmentä pienempää jäsenmaata - nykyistä ja tulevaa - antoi VGE:lle selkeän viestin, ettei tällaista tulla hyväksymään. Nähtäväksi jää miten VGE tämän jatkotyössä on valmis ottamaan huomioon.

Kirjoitus on julkaistu ulkoministerin kotisivuilla: www.tuomioja.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 23. huhtikuuta 2003






EU