Ulkoministeriön kotiutuslennot matkailijoiden tukena koronaviruspandemian aikana

Ulkoministeriö on toteuttanut yhteistyössä Finnairin kanssa tähän mennessä kaksitoista kotiutuslentoa. Lennoilla on ollut 2 486 matkustajaa. Kaikista matkustajista noin puolet on ollut suomalaisia. Artikkeli on ensimmäinen osa juttusarjaa, joka kertoo ulkoministeriön työstä koronakriisin aikana Suomessa ja maailmalla.

Kriisitilanteessa ulkoministeriö ja edustustot pyrkivät tavoittamaan matkailijoita. Tee matkustusilmoitus: matkustusilmoitus.fi (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Euroopassa lentokohteina ovat olleet Pafos, Funchal, Faro, Malaga ja Alicante. Kaukolentojen kohteina on ollut Havanna, Goa, Delhi , Dubai ja Bangkok. Malagaan ja Delhiin on lennetty kahdesti. 

”Kotiutuslennot ovat sujuneet hyvin, ja olemme pystyneet tarjoamaan monissa kohteissa olleille matkailijoille ainoan tosiasiallisen paluumahdollisuuden Suomeen. Haluan erityisesti korostaa suurlähetystöjemme tärkeyttä ja huomattavaa työmäärää lentojen paikallisjärjestelyjen osalta. Monissa paikoissa on jouduttu järjestämään myös maakuljetuksia erilaisten liikkumisrajoitusten johdosta”, toteaa kotiutuslentojen järjestämisestä vastuussa oleva yksikön päällikkö Antti Putkonen ulkoministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Katso toteutuneet kotiutuslennot täältä. (avautuu uuteen ikkunaan)

Kansainvälistä yhteistyötä kotiutuslennoilla

Suomi on erityisesti kaukokohteista lennetyillä lennoilla pystynyt osaltaan tarjoamaan muiden Pohjois- ja EU-maiden kansalaisille mahdollisuuden palata kotimaihinsa. Kaukolennot on pyritty aikatauluttamaan siten, että niiltä on ollut sujuva jatkoyhteys eri Finnairin operoimiin normaalikohteisiin, erityisesti Arlandaan.

Mikäli jatkolennolle on ollut runsaasti jatkomatkustajia, on yhteyden konekapasiteettia nostettu osana kotiutuslennon kustannusta. Näin on mahdollistettu erityisesti pohjoismaalaisten sujuva ja nopea siirtyminen Helsinki-Vantaan kautta kotimaahansa. 

Vastavuoroisesti satoja suomalaisia matkailijoita on päässyt palaamaan Eurooppaan eri EU- ja Pohjoismaiden kotiutuslennoilla. Kohdemaissa koordinaatio ja yhteistyö edustustojen välillä on ollut hyvin tiivistä koko kriisin ajan. Myös ulkoministeriössä ollaan päivittäin työskennelty yhdessä EU- ja pohjoismaisten kollegoiden kanssa.

Kotiutuslentojen kustannukset

Kotiutuslentojen lippujen hinta on vaihdellut Kyproksen 230:sta  Kuuban 600  euroon. Osa lennoista on toteutettu korkealla täyttöasteella, ja niiden lentojen osalta valtiolle ei ole tullut lennon järjestämisestä kuluja. Havannan ja Bangkokin kaukolentojen kustannuksiin ulkoministeriö on yhteistyössä sisäministeriön kanssa hakenut osarahoitusta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Ulkoministeriö julkistaa kotiutuslentojen kokonaiskustannuksen lentojen päätyttyä.  

Suomeen pyrkiviä matkailijoita on vielä maailmalla

Kotimaahan edelleen palaamaan pyrkiviä matkailijoita on ulkoministeriön tiedossa vajaa 1 500.  Kaupallisia yhteyksiä on vielä tietyistä kohteista mahdollista käyttää. Vaikka EU- ja Pohjoismaat ovat jo järjestäneet yhteensä satoja kotiutuslentoja, ja niiden järjestämistä jatketaan edelleen, saattaa osa matkailijoista silti joutua olemaan matkakohteessa kunnes kaupalliset yhteydet jatkuvat uudelleen.

”Kotiutuslentojen lisätarvetta arvioidaan yhteistyössä suurlähetystöjemme kanssa ja pohjoismaisessa konsulikoordinaatiossa. Tällä hetkellä tilattuna on yksi kotiutuslento Antalyasta Turkista ensi viikolla. Yhteistyö Finnairin kanssa lentojen järjestämisessä on ollut hyvin sujuvaa”, Putkonen kiittää.

Mikäli matkailija päätyy hädänalaisen asemaan, avustetaan häntä konsulipalvelulain mukaisesti, alueen toimintaedellytykset huomioon ottaen.

Matkailija, tee matkustusilmoitus

Matkailijoiden tulee varmistaa, että oma matkustusilmoitus on tehty ja ajan tasalla sekä ilmoittamaan mahdollisesta kotiutustarpeestaan Suomen edustustolle. Ulkoministeriö ja edustustot viestivät maakohtaisesti paluumahdollisuuksista paitsi sosiaalisen median kanavillaan myös suoraan matkustusilmoituksen tehneille.