Ulkomaankauppaministeri Lehtomäki: Kulttuuriin panostaminen on vienninedistämistä

"Kulttuuriin panostaminen on mitä parhainta vienninedistämistä. Suomen viennin osana kulttuurivienti tukee ja edistää suomalaista elinkeinoelämää ja taloutta luomalla monipuolisen ja korkeatasoisen kulttuurisen kuvan ja maaimagon", totesi ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki perjantaina tiedotustilaisuudessa, jossa julkistettiin ulkoministeriön, opetusministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön yhteinen kulttuurivientihanke.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela korosti samassa tilaisuudessa, että kulttuuriteollisuutta ja kulttuurivientiä kehitettäessä on tärkeää muistaa luovan työn erityinen luonne uusien merkitysten synnyttäjänä. Pieni maa ei voi kilpailla liukuhihnasisällöillä, vaan meidän on panostettava korkeaan laatuun, hän jatkoi.

Kauppa- ja teollisuusministeriön panos hankkeessa on business- ja vientiosaamisen tarjoaminen myös kulttuuritoimialan käyttöön, kertoi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen. Suomen vienninedistämisestä päävastuun kantava Finpro on mielellään mukana myös kulttuuriviennin tukemisessa. Nykyisen hallituksen yksi painopiste on yrittäjyyden kannustaminen ja tähän toivotaan mukaan myös kulttuurin alalta ponnistavaa yrittäjyyttä.

Kulttuurivientihankkeen selvitysmieheksi nimitetty kulttuuriasiainneuvos Hannele Koivunen totesi, että hankkeen on tarkoitus kattaa kaikki kulttuurin alat, ei vain jo jonkinlaista menestystä maailmalla saavuttanut musiikki. Hankkeesta tehdään avoin, verkossa keskusteleva prosessi, johon kaikki toimijat voivat antaa panoksensa. Ensin laaditaan laaja selvitys nykytilasta ja eri alojen vientivolyymeistä ja ensi toukokuun loppuun mennessä esitetään ehdotukset toimenpiteiksi.

Ministeri Lehtomäen puheenvuoro

Suomalaisen kulttuurin vientimahdollisuudet selvitetään