Minister Mykkänen samtalade med representanter för Finnfund och Finnwatch om skattefrågor

Den 11 april träffade utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen representanter för Finnwatch och Finnfund för att diskutera skattefrågor som behandlats i offentligheten under den senaste tiden, särskilt Finnfunds investering i fonden Dasos I år 2010.

Minister Mykkänen är nöjd med diskussionen och den konstruktiva andan. Den privata sektorns roll i utvecklingspolitiken har vuxit både i Finland och internationellt. Förståelsen för beskattningens och skatteplaneringens roll har också ökat. ”Vi konstaterade enhälligt att finansieringsbeslut som Dasos inte skulle göras på samma sätt idag” säger Mykkänen.

Diskussionen gick in på företagsbeskattningen i utvecklingsländer samt skatteplanering och öppenhet gällande fonder. Ansvarfullhet i fråga om beskattning är en utgångspunkt för Finnfunds arbete. Bolaget ämnar utveckla sin verksamhet bland annat genom att sammanställa riktlinjer med tydligare krav gällande skatter och öppenhet. Riktlinjen ska behandlas tillsammans med utrikesministeriet.

”Min utgångspunkt är att risker, också operativa, måste tas för att vi ska kunna bidra till att viktiga projekt uppstår, särskilt i den känsliga inledningsfasen av ett projekt. Vi är alla ense om att finansieringens strukturer måste bygga på rättvis beskattning och det ska krävas möjligast stor öppenhet av medfinansiärer”, framhåller minister Mykkänen.