Ulkoasiainministeriö järjesti keskustelutilaisuuden investointisuojasta

Ulkoasiainministeriö järjesti maanantaina 19.5 keskustelutilaisuuden, tarkoituksena keskustella kansainvälisestä investointi-ilmapiiristä sekä investointisuojasopimusten tavoitteista ja niihin liittyvistä kysymyksistä. Investointisuojasopimukset ja niihin liittyvä kansainvälinen riitojenratkaisumenettely on noussut julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun investointisuojasta päätettiin neuvotella osana Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen kauppa- ja investointikumppanuutta.

Kaisa Olkkonen (vas) ja Manfred Schekulin (oik) keskustelivat kansainvälisestä investointi-ilmapiiristä ja sopimuksista Markku Keinäsen (kesk) johdolla.

Tilaisuudessa muistutettiin, että kahdenvälisiä investointisopimuksia on tällä hetkellä yli 3000 maailmanlaajuisesti. Näissä suurimmassa osassa on samantapaiset muttei identtiset sopimusehdot, mikä tekee järjestelmästä monimutkaisen. TTIP-neuvottelut nähtiin ainutlaatuisena mahdollisuutena päivittää investointisopimukset ja kansainvälinen riitojenratkaisumenettely vastaamaan 2000-luvun vaatimuksiin.

Kuva: Eero Kuosmanen
Kaisa Olkkonen

Keskustelussa nousi esille, että yritykset pitävät investointisuojasopimuksen olemassaoloa yhtenä tärkeänä tekijänä kun investointipäätöksiä valmistellaan, sillä sopimukset lisäävät luottamusta. Tilaisuudessa puhuneen Nokian Kaisa Olkkosen (Vice President, Government Relations) mukaan elinkeinoelämän tarkoituksena ei ole muuttaa lakeja, vaan ratkaista riidat tilanteessa, jossa paikallinen prosessi on jumittunut.

Paneelikeskustelussa huomautettiin, että nykyinen, hajautettu järjestelmä on joustava. Riitojenratkaisuista muistutettiin, että kyseessä on kehittyvä ala. 

Paneeliin osallistunut akatemiaprofessori Martti Koskenniemi huomautti, että oikeustapaukset lisääntyvät, ja painotti myös, ettei samantapaisissa tapauksissa saada samantapaisia päätöksiä, mikä on ongelmallista. Koskenniemi toi esille investoijan mahdollisuuden haastaa valtio oikeuteen vedoten voiton menetykseen, jos valtio säätä esimerkiksi ympäristöä suojelevia lakeja. Colin Brown Euroopan komissiosta (DG/Trade) kuitenkin selitti, ettei menetetty voitto ole tarpeeksi vakava syy käynnistää riitojenratkaisumenettely. 

Tilaisuudessa huomautettiin myös, että sekä Yhdysvallat että EU lähtevät siitä, että sopimus ei estä syrjimättömän lainsäädännön kehittämistä. Keskustelussa nousi esille, että kansainväliset sopimusvelvoitteet eivät ole suoraan sovellettavia yhdysvaltalaisissa tuomioistuimissa mikä edellyttää mahdollisuutta käyttää kansainvälistä välimiesmenettelyä.

Colin Brown korosti, että EU on esittänyt monia ratkaisuehdotuksia ja etenkin pyrkinyt täydelliseen läpinäkyvyyteen. Investointijärjestelmä ei ole täydellinen, vaan siinä on parantamisen varaa, ja EU:n tavoitteena on tehdä parannuksia.

EU:n avoimuus sai tunnustusta, mutta muuten panelistien oli vaikea löytää

yhteisymmärrystä muusta kuin siitä, että nykyjärjestelmä ei ole täydellinen, ja että sitä

Kuva: Eero Kuosmanen
Markku Keinänen

 voidaan ja täytyy kehittää. Ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen päätti tilaisuuden kiittämällä hyvästä keskustelusta ja kysymyksistä, ja lupaamalla, että eri näkökulmat otetaan huomioon jatkovalmisteluissa. Hän myös vakuutti, että ulkoministeriö aikoo jatkaa samalla avoimuuden tiellä kuin tähänkin asti vapaakauppaneuvottelujen suhteen.

EU