Utrikesförvaltningen har fått en miljöstrategi och ett miljöprogram

Utrikesförvaltningen har utarbetat en miljöstrategi och ett miljöprogram för sin verksamhet. Med hjälp av strategin och programmet kommer utrikesförvaltningen att systematiskt arbeta för hållbar utveckling både inom utrikesministeriet och vid Finlands beskickningar runtom i världen. Utrikesförvaltningen har fått ett miljöprogram för åren 2013–2020.

Programmet styr ministeriets och utrikesrepresentationens arbete för att uppnå de mål som ställts upp i strategin. Genom strategin och programmet verkställs statsrådets principbeslut och EU:s energitjänstedirektiv.

Finlands ambassad är den första ambassaden som fått det ansedda Green Building-certifikatet i USA. Finlands ambassad är den första ambassaden som fått det ansedda Green Building-certifikatet i USA.

Miljöprogrammet är det första steget efter flera års arbete. Utrikesminister Erkki Tuomioja kommenterar det arbete som ligger framför oss så här

"I bästa fall har världen några årtionden på sig att uppnå en ekologiskt, social och ekonomiskt hållbar utveckling. Alla medel måste tas i bruk och alla parter måste engageras för att det överhuvudtaget ska vara möjligt. Det gläder mig att också utrikesministeriet är med i talkot och vi vill också försäkra oss om att de fina målen också leder till konkreta handlingar."

De främsta tyngdpunkterna i miljöstrategin ligger på resande, fastigheter, upphandlingar och vardagliga handlingsmönster.

Planerna och målen prioriteras så att man först fokuserar på energiförbrukningen och verksamhet med stor miljöpåverkan. I början av programperioden ska man förbättra energi- och lokaleffektiviteten och den tekniska utrustningens energieffektivitet samt minska miljöeffekterna av resor, fordonens CO2-utsläpp och pappersförbrukningen.

Målet är att miljöaspekten under årens lopp ska bli en naturlig del av all utrikesministeriets dagliga verksamhet.

Miljöprogrammet är ett första steg i arbetet och under resans gång kommer det att bli allt mera genomgående och mångsidigt i och med att vi samlar erfarenheter. Miljöprogrammet är ett arbetsredskap med mål och mätare.

Ministeriets ledning följer genomförandet av miljöprogrammet och hur de uppställda målen uppnås samtidigt som förvaltningsområdets övriga resultat och verksamhet följs upp. Planerna och målen följs upp, rapporteras och justeras på årsnivå.

För mera information: upphandlingschef Asmo Kemppainen, tfn 0295 350 836

UH-ekotunnus

 

Utrikesförvaltningens miljöstrategi (på finska) (avautuu uuteen ikkunaan)

Utrikesförvaltningens miljöplan (på finska) (avautuu uuteen ikkunaan)