Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yliopistokiertue toi Tampereelle keskustelua Euroopan turvallisuudesta

Osana ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmisteluja ulkoministeriö järjestää kevään 2020 aikana yhteistyössä viiden eri yliopiston kanssa paneelikeskustelujen sarjan. Tampereen yliopistolla 12. helmikuuta keskusteltiin otsikolla “Euroopan turvallisuus”.

Paneelikeskustelun osallistujat lavalla
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Paneelikeskusteluun osallistuivat ulkoministeri Pekka Haavisto, puolustusyhteistyöyksikön johtaja Otto Saxén Puolustusministeriöstä, kansainvälisten suhteiden professori Hiski Haukkala Tampereen yliopistosta ja Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen kansainvälisten suhteiden päällikkö Kirsti Narinen. Keskustelun moderaattorina toimi alivaltiosihteeri Kai Sauer.

Keskustelussa pohdittiin muun muassa uudenlaisia Euroopan turvallisuusympäristöön vaikuttavia tekijöitä, kuten ilmastonmuutosta, kyber- ja hybridiuhkia ja digitalisaatiota. Tilaisuudessa keskusteltiin myös erilaisten yhteistyörakenteiden roolista turvallisuuspolitiikassa. Panelistit totesivat, että monimutkaiset haasteet vaativat monipuolisia ratkaisuja ja yhteistyötä toimijoiden välillä niin kansainvälisesti kuin EU:n sisällä. Ulkoministeri Haavisto korosti monenkeskisyyden ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän merkitystä niin Euroopassa kuin sen ulkopuolella.

Haavisto myös muistutti, että Euroopan lähialueiden turvallisuuskehitys vaikuttaa suoraan Eurooppaan. Otto Saxén korosti tarvetta saada EU:lle yhteinen visio ja tahtotila, joilla pyritään ratkaisemaan Eurooppaan vaikuttavia kriisejä. Hiski Haukkala puhui suurvaltakilpailusta, joka haastaa Euroopan roolia maailmanjärjestyksessä.

Hybridivaikuttamisen rooli turvallisuuskeskustelussa herätti kiinnostusta myös yleisössä. Kirsti Narinen puhui niistä arvoista, joita tulee aktiivisesti puolustaa hybridivaikuttamiselta, kuten sananvapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Seuraava tilaisuus järjestetään Lapin yliopistolla Rovaniemellä 26. helmikuuta. Lisätietoja tilaisuudesta ulkoministeriön Facebook-sivulla(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Lue lisää yliopistokiertueesta täältä.