Ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yliopistokiertue käynnistyi keskustelulla globaalihaasteista ja turvallisuudesta

Osana ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmisteluja ulkoministeriö järjestää kevään 2020 aikana yhteistyössä viiden eri yliopiston kanssa paneelikeskustelujen sarjan. Tiedekulmassa 28. tammikuuta keskusteltiin otsikolla ”Ilmastonmuutos, globaalihaasteet ja turvallisuus”.

Paneelikeskustelijat istuvat lavalla.

Paneelikeskusteluun osallistuivat ulkoministeri Pekka Haavisto, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sekä maailmanpolitiikan yliopistonlehtori Hanna Tuominen ja valtio-opin apulaisprofessori Tuomas Ylä-Anttila Helsingin yliopistosta. Keskustelua moderoi Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan varadekaani Juhana Aunesluoma.

Vilkkaassa keskustelussa sivuttiin muun muassa arvopohjaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan roolia globaalihaasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Ulkoministeri Haavisto muistutti, että muutoksessa tarvitaan aina edelläkävijöitä. Ilmastonmuutoksen kaltaisen monimutkaisen globaalin haasteen ratkaisemiseen tarvitaan myös kansainvälistä yhteistyötä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen totesi puheenvuorossaan, että Suomella on koulutetun väestön, korkean teknologiaosaamisen ja vahvan tahtotilan myötä mahdollisuus olla aito suunnannäyttäjä ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa.

Hanna Tuominen avasi puheenvuorossaan ilmastonmuutoksen, muuttoliikkeen ja turvallisuuden välisiä vuorovaikutussuhteita. Tuomas Ylä-Anttila korosti, että ilmastonmuutos on ensisijaisesti poliittinen ongelma, sillä tieteellinen ymmärrys ja teknologiset työkalut ongelman ratkaisuun pitkälti jo löytyvät.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täällä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Seuraava tilaisuus järjestetään Tampereen yliopistolla tiistaina 12. helmikuuta. Lisätietoja tilaisuudesta ulkoministeriön Facebook-sivulla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lue lisää yliopistokiertueesta täältä (avautuu uuteen ikkunaan).