UKK - palkinnon saivat professorit Tuomo Polvinen ja Max Engman

Presidentti Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiö on myöntänyt Urho Kekkosen nimeä kantavat palkinnot professori Tuomo Polviselle sekä professori Max Engmanille.

Polvinen on arvostettu kansainvälisten suhteiden historian tutkija ja eläkkeellä Helsingin Yliopiston yleisen historian professorin virasta. Engman on Åbo Akademin yleisen historian professori, joka 2003- 2005 toimii ÅA Säätiön tutkimusinstituutin tutkimusjohtajana. Hän on tutkinut erityisesti Suomen Venäjän-suhteita ja Pietaria.

Palkinnot ojensi ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja ulkoministeriön tilaisuudessa maanantaina ulkoasiainministeriön Engell-salissa.

Tuomo Polvisen palkitsemisen perusteena on hänen laaja ja ansiokas, yli neljäkymmentä vuotta kestänyt elämäntyö Suomen kansainvälisen aseman tutkimisessa sekä erityisesti Suomen ja Venäjän / Neuvostoliiton välisten suhteiden selvittelyssä. Viimeksi hän on julkaissut laajan viisiosaisen J. K. Paasikiven elämänkerran. Hänen lukuisat teoksensa kohdistuvat modernin historian jaksoon 1800-luvun lopulta 1950-luvun puoliväliin. Laajaan ja monipuoliseen lähdepohjaan perustuvissa töissään Polvinen on pyrkinyt arvioimaan täkäläistä kehitysproblematiikkaa myös venäläisestä / neuvostoliittolaisesta sekä yleensä ulkomaisesta näkökulmasta.



Max Engman palkittiin myös pitkäaikaisen ja merkittävän tutkimustyön ansiosta. Hän on väitöskirjassaan ja myöhemmissä tutkimuksissaan käsitellyt erityisesti muuttoliikkeitä, keisarikuntia, Keski-Eurooppaa ja suomalais-venäläisiä suhteita sekä Pietarin ja Suomen vuorovaikutusta. Hän on tutkinut eri aikakausien pietarinsuomalaisia kohteenaan näiden instituutiot, identiteetti, kulttuuri sekä sosiaalinen ja taloudellinen asema vallankumouksen aikaan saakka. Sosiaalihistoriallinen tausta ulottuu hoveista aina suomalaiseen alamaailmaan asti.

Presidentti Urho Kekkosen 70-vuotisjuhlasäätiö jakaa tunnustuspalkintoja kansainvälisiä kysymyksiä käsittelevien tutkimusten perusteella. Hallituksen puheenjohtaja on professori Jarmo Virmavirta, jäsenet professori Risto Alapuro, professori Harto Hakovirta, filosofian tohtori Jorma Keränen ja professori, ulkoasiainneuvos Juhani Suomi. Säätiö perustettiin ulkoasiainhallinnon henkilöstön keskuudessa vuonna 1971. Se on myöntänyt palkintoja vuodesta 1973 alkaen 33 ansiokkaalle tutkijalle yhteensä lähes 89 000 euroa.

Lisätietoja:
Säätiön puheenjohtaja, professori Jarmo Virmavirta, puh 050 – 521 2906

Asiamies, laskentapäällikkö Pekka J Hassinen, UM, puh 09 - 1605 5860 tai 0400 - 377 340, pekka.hassinen@formin.fi






kulttuuri