Ett mänskligt ansikte åt arbetet för hållbar utveckling

President Tarja Halonen gläder sig åt att de globala målen för hållbar utveckling uppmärksammar anständigt arbete. Presidentens stiftelse har gett ut en bok om arbete och arbetsvillkor globalt.

Tarja Halonens stiftelse har gett ut boken som behandlar anständigt arbete i ett globalt perspektiv. Bild: Minttu-Maaria Partanen

Anständigt arbete är avgörande för att minska fattigdomen, för att familjer ska må bra och samhällen bli stabila. Anständigt arbete som ger tillräcklig utkomst är också en väsentlig del av människans självkänsla, påminner president Tarja Halonen. Stiftelsen TH Global har grundats av president Halonen för att stödja hållbar utveckling. Stiftelsen har tillsammans med fackförbundens solidaritetscenter (Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus, SASK) gett ut en bok om anständigt arbete och hållbar utveckling.

”Arbete ger de globala målen ett mänskligt perspektiv”, konstaterar Halonen.

De globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030, som godkändes förra året, förpliktar alla länder. De globala målen föregicks av millenniemålen. Halonen berättar att hon var väldigt ivrig när millenniemålen ställdes upp.

”Men millenniemålen sade inget om arbete.”

FN:s internationella arbetsorganisation ILO föreslog att arbete skulle läggas till millenniemålen och det lades till som ett delmål 2008, men fick inte mycket uppmärksamhet. Senare har anständigt arbete blivit ett av de viktigaste målen för det internationella utvecklingssamarbetet.

”Till all lycka fick vi utan problem med arbetet redan under beredningen av de globala målen”, berättar Halonen.

Enligt ILO betyder anständigt arbete sådant arbete som erbjuder tillräcklig utkomst och ett tryggat liv. Arbetstagaren behandlas jämlikt, hen har friheten att uttrycka sina åsikter och delta i beslutsfattande som rör hen.

Kvinnors utkomst

Globala målet nr 8 som gäller människovärdigt arbete och tillväxt förpliktar alla länder att trygga tillräcklig utkomst och mänskliga arbetsvillkor för alla arbetstagare. Enligt ILO är 57 procent av de människor som lever i extrem fattigdom i arbetsför ålder. Kring 327 miljoner människor lever på mindre än 1,9 dollar per dag, som är gränsen för extrem fattigdom. Samtidigt kommer det 40 miljoner nya människor i arbetsför ålder in på arbetsmarknaden varje år. Bara för den nya arbetsföra befolkningen borde det skapas 470 miljoner nya arbetstillfällen till och med 2030.

Bättre utkomst genom arbete skulle öka jämställdheten. Det skulle också förbättra livsmedelsförsörjningen i världen. Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP är åtta av tio människor som odlar mat i Afrika kvinnor. Trots det är i många länder kvinnors möjlighet att äga den jord de odlar sämre än männens.

”Bättre sysselsättning för kvinnor är av stor betydelse för världens livsmedelspolitik. Världens människor lever till största delen på mat odlad av småbrukare, och majoriteten av dem är kvinnor.”

Minttu-Maaria Partanen

Skribenten är chefredaktör för utrikesministeriets tidning Kehitys-Utveckling

kestävä kehitys