Ett tryggt Östersjön – samarbetet under stora sjöolyckor diskuterades i Östersjöstaternas råd

Representanter för de elva Östersjöstaterna och för EU sammanträdde i Helsingfors den 10–11 september 2013 till det första mötet i tjänstemannakommittén under Finlands ordförandeskap i Östersjöstaternas råd (Council of the Baltic Sea States, CBSS).

Mötets huvudtema var civil säkerhet. Den allt livligare trafiken på Östersjön har ökat risken för omfattande olyckor. Uppskattningsvis rör det sig 2000 fartyg på Östersjön varje stund på dygnet.

Gränsbevakningsväsendets projekt utvecklar samarbetet kring sjöräddningen på Östersjön. Foto: Gränsbevakningsväsendet Gränsbevakningsväsendets projekt utvecklar samarbetet kring sjöräddningen på Östersjön. Foto: Gränsbevakningsväsendet

Under mötet presenterade Finlands gränsbevakningsväsende ett projekt om hanteringen av sjöolyckor på Östersjön. Under projektet kartläggs Östersjöländernas beredskap när det gäller stora olyckor till sjöss.
I särskild fokus står samarbetet mellan sjöräddningsmyndigheter, räddningsväsende, polis och hälsovård, till exempel om det inträffar en fartygsbrand eller massevakuering.

Avsikten med projektet är att sprida information om fungerande metoder i hanteringen av stora olyckor och att utveckla ännu effektivare samarbetsmodeller för samarbetet mellan Östersjöstaterna.


Mera information om projektet finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats: http://www.raja.fi/information/bsmir(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Angående civil säkerhet diskuterade tjänstemannakommittén samarbetet kring strålskydd och kärnsäkerhet kring Östersjön. Finland är för närvarande ordförande både för CBSS expertgrupp för strålskydd och kärnsäkerhet och för Östersjöländernas samarbete för civil säkerhet. På dagordningen för mötet stod också förnyandet av CBSS långsiktiga mål samt sekretariatets budget för 2014.

Företrädare för Östersjöländerna och EU sammaträdde i Helsingfors. Foto: Eero Kuosmanen Företrädare för Östersjöländerna och EU sammaträdde i Helsingfors. Foto: Eero Kuosmanen

I samband med mötet i Helsingfors besökte CBSS tjänstemannakommitté Helsingforskommissionen (Helcom) som arbetar för att skydda Östersjöns maritima miljö. CBSS och Helcom planerar att intensifiera sitt samarbete bland annat angående ren sjöfart.

För mera information:
ambassadör Satu Mattila
tfn +358 295 350547