Den nya UNDP-chefen tror på smarta val

Achim Steiner har aldrig sett någon större skillnad mellan utvecklings- och miljöfrågor.

"Utveckling definierades länge ur ekonomisk synvinkel. Man märkte att samhällen nog kan utvecklas snabbt ekonomiskt, men om miljön i slutändan får betala ett högt pris, leder det till att människor blir fattigare", säger UNDP-chefen Achim Steiner.

”Jag brukar alltid säga att miljöfrågor handlar om utveckling – därför är övergången till chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP naturlig för mig”, konstaterar Achim Steiner, som i april valdes till en av de högsta posterna inom FN. Steiner har tidigare varit verksam som chef för FN:s miljöorganisation UNEP och Internationella naturvårdsunionen.

Steiner är en visionär, och visionärer är precis vad världen är i behov av nu. FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling, Agenda 2030, för samman de självständiga processer som främjar mänsklig utveckling och miljömässigt hållbar utveckling. Slutresultatet är ett handlingsprogram med 17 mål och 169 delmål.

Steiner anser att indelningen av helheten i ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling innebär mycket mer än enbart ett paket med ”allt gott för alla”. Utan det ena finns inte det andra.

”Utveckling definierades länge ur ekonomisk synvinkel. Man märke att samhällen nog kan utvecklas snabbt ekonomiskt, men om miljön i slutändan får betala ett högt pris, leder det till att människor blir fattigare.”

Det samma gäller för ojämlikhet och handlingsprogrammets princip om att ingen ska lämnas efter i utvecklingen – ”leave no one behind”:

”Det kan låta enkelt, men inbegriper tanken ‘samhällsekonomin kan växa, men om samhället samtidigt upphör att vara jämlikt och jämställt, har den ekonomiska tillväxten snart inte människornas stöd’.”

Det globala blir nationellt

Steiner anser att FN har en viktig betydelse i en allt mer komplex värld, där staterna på en nationell nivå ständigt tvingas svara mot internationella, sammanflätade fenomen – vare sig om säkerhetsfrågor, klimatförändringen, sysselsättning eller invandring.

UNDP är i större utsträckning närvarande i världens länder än många andra FN-organ. Steiner hoppas därför att UNDP i egenskap av ”ankarorganisation” kunde fungera som en plattform för att effektivt föra samman kompetens som finns inom olika sektorer och låta staterna ta del av tekniskt stöd och bästa tillvägagångssätt som finns på olika håll i världen.

Delvis av den orsaken besöker Steiner nu också Finland. Det händer mycket inom hållbar utveckling: Steiner har nyss deltagit i forumet om cirkulär ekonomi som Sitra arrangerat i Helsingfors. Finland hör också till de länder som har varit först med att utarbeta en nationell handlingsplan för Agenda 2030.

”De nordiska länderna har kommit långt enligt mätarna för såväl ekonomisk som social och miljömässigt hållbar utveckling. Andra länder sneglar åt ert håll för att förstå hur de tre dimensionerna i Agenda 2030 kan förenas i praktiken.”

Hack i häl på föregångarna

Trots de festtal som hållits på FN:s arenor är det klart att en enorm ansträngning ännu återstår. Litar Steiner på att man ska hitta en ny hållbar utvecklingsväg?

 Teknologioptimist erkänner han sig inte vara, men hänvisar till att också den cirkulära ekonomin har fört med sig oväntade vändningar – just sådana vändningar där utveckling och miljöskydd går hand i hand.

”Jag har sett att många länder väljer att investera i förnybar energi också när det inte är den billigaste lösningen utan det görs enbart för att lösningen är bra och den rätta. Efter att några viktiga pionjärländer inom utvecklingsarbetet har tagit en risk och lett arbetet befinner vi oss plötsligt i en situation där kostnaderna för förnybar energi rasar kraftigt, och där befolkningsgrupper som tidigare inte alls har haft tillgång till el nu har fått tillgång till förnybar energi.”

Utvecklings- och miljöorganisationer arbetar på bägge sidor om de gemensamma utmaningarna, och allt fler åtgärder är lika viktiga ur bägge synvinklar – det är sekundärt ur vilken synvinkel man vill motivera dem.

”Bland andra förebygger WHO sjukdomsspridning medan FAO sörjer för matsäkerheten, och båda påverkas direkt av klimatförändringen.  Minskade föroreningar ger bättre hälsa, förnybara energikällor främjar tillgången till energi också i avlägsna trakter, genom att skydda skogarna förbättras områdenas vattenreserver.  Alla vinner på att vi tar fram nya, smarta tillvägagångssätt.

Eija Palosuo

kestävä kehitys
ympäristö