Tuomioja: Finland stöder Frankrike i förberedelserna inför klimatmötet 2015

Utrikesminister Erkki Tuomioja lovade att Finland ska samarbeta med Frankrike så att det internationella klimatmötet 2015 ska bli en framgång. Tuomioja diskuterade frågan med Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius under sitt besök i Paris.

Foto: Marko Ruonala
Ministrarna träffades i Quai d’Orsay, Frankrikes utrikesministerium.
Ministrarna träffades i Quai d’Orsay, Frankrikes utrikesministerium.

Minister Fabius konstaterade att han efter mötet vid presskonferensen föreslagit samarbete för Tuomioja då Frankrike förbereder klimatmötet. EnligtTuomioja stöder Finland Frankrikes ansträngningar för att evenemanget ska lyckas.

Klimatmötet ordnas i november-december 2015 på mässområdet Le Bourget nordost om Paris.

Fabius tackade Finland för aktiviteten i Afrika

Finland och Frankrike har enligt Fabius mycket gemensamt, såsom ett liknande synsätt i internationella frågor. Båda länderna har engagerat sig starkt i EU:s militära och civila uppdrag. Fabius tackade Tuomioja för Finlands aktivitet i Afrika.

Ministrarna diskuterade också situationen i Ukraina och Rysslandsförbindelser. Enligt Tuomioja har Finland och Frankrike mycket gemensamt i EU-frågor samt frågor som gäller närområden. Tuomioja konstaterade att båda länderna är intresserade av att utveckla en gemensam europeisk försvars- och säkerhetspolitik.

Tuomioja tackade Frankrike för den ledande rollen i lösningen av krisen i Centralafrikanska Republiken. Ministern konstaterade att även Finland är berett att bidra till EU:s insats. Enligt Tuomioja borde EU göra en effektiv insats så att en humanitär katastrof kunde undvikas inom området.

ilmastonmuutokset