Tuomioja: Jäätteenmäki olisi saanut Irak-tiedot pyytämällä


Helsinki, 16. 8. (STT) Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan keskustajohtaja Anneli Jäätteenmäki olisi saanut ulkoministeriöstä nähtäväkseen Irak-vuodon tiedot, jos hän olisi niitä talvella pyytänyt.

"Jos oppositiojohtajalla on tarve ja perusteltu syy, että hän haluaisi saada lisätietoa valtiojohdon, tässä tapauksessa pääministerin käymistä keskusteluista, niin jos hän kääntyy minun puoleeni, varmaan olisin, pääministeriltä asian varmistettuani, antanut paperin hänelle luettavaksi. Mutta silloinhan sitä ei voi käyttää poliittisesti", Tuomioja sanoo Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan haastattelussa lauantaina.

Tuomiojan mielestä on aivan yksiselitteistä, että valtionpäämiesten keskinäiset keskustelut ovat poikkeuksetta salassa pidettäviä asiakirjoja.

"Vaikka keskustelut olisivat hyvää päivää -tasoa, jo korrektiussyistä niitä ei levitetä sellaisenaan julkisuuteen."

Jäätteenmäki otti vaalitaistelussa aseekseen saamansa tiedot silloisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin Irakin sotaa koskevista keskusteluista. Salaisten keskusteluasiakirjojen vuoto johti poliisitutkintaan ja Jäätteenmäen eroon pääministerin paikalta.
Etelä-Suomen Sanomat(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Satakunnan Kansa(Linkki toiselle web-sivustolle.)