Tuomioja och Hautala: Stark framtidstro i Somalia

Somalias nyvalda president och regering är engagerade i utveckling som gynnar hela folket, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala under det första besöket till Somalia på ministernivå.

Somalia, ulkoministeri Erkki Tuomioja, kehitysministeri Heidi Hautala, presidentti Hassan Sheikh Mohamud, ulkoministerin erityisedustaja Pekka Haavisto. Kuva: Milma Kettunen. Enligt president Hassan Sheikh Mohamud är det avgörande för landets framtid att man lyckas förenhetliga olika delar av landet. Utrikesminister Erkki Tuomioja, utvecklingsminister Heidi Hautala och utrikesministerns särskilda representant Pekka Haavisto. Foto: Milma Kettunen

"Efter en lång och plågsam period börjar Somalia visa tecken på återhämtning. Somalias nyvalda president och regering är engagerade i utveckling som gynnar hela folket, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala när de besökte Mogadishu den 1 april.

Besöket var det första från Finland på ministernivå.

Under dagen träffade ministrarna bland annat president Hassan Sheikh Mohamud, utrikesminister Fawzia Y. Haji Adam, utvecklingsminister Maryan Qasim, parlamentets talman Mohamed Osman Jawari och företrädare för FN och olika frivilligorganisationer.

Olika delar av landet måste förenhetligas

Enligt president Hassan Sheikh Mohamud är det avgörande för landets framtid att man lyckas förenhetliga olika delar av landet.

Som exempel nämnde presidenten polisväsendet som borde samlas under en gemensam förvaltning. Genom den typens åtgärder kan man återställa medborgarnas tro på statsförvaltningen.

Presidenten framhöll också betydelsen av relationerna till grannländerna.

"Fastän vårt besök har varit kort har det blivit klart att det finns en stark framtidstro i det här landet. Men det krävs ännu mycket arbete", sade minister Tuomioja.

Öppet om problemen med mänskliga rättigheter

Utrikesminister Fawzia Y. Haji Adam och parlamentets talman Mohamed Osman Jawar konstaterade att den somaliska diasporan nu har en avgörande roll när det gäller att utveckla landet. Tuomioja och Hautala framhöll att diasporan skapar täta band mellan Finland och Somalia.

Somalierna i Finland deltar redan nu aktiv i utvecklingssamarbetet.

"I sitt utvecklingssamarbete betonar Finland de mest utsatta människorna i samhället. Det är fint att se hur till exempel en skola för synskadade personer har fått en trygg verksamhetsmiljö tack vare stöd från den finländska stiftelsen Abilis. Det var också en god nyhet att ministrarna var öppna för att tala också om svåra problem när det gäller de mänskliga rättigheterna, som trots att det gjorts framsteg fortfarande finns i Somalia", sade minister Hautala.

De somaliska ministrarna förde också fram tidigare problem angående det internationella stödet, som att olika biståndsgivare och organisationer gjorde samma arbete.

"Det är klart att givarna måste samordna sitt arbete bättre i framtiden så att hjälpen är effektiv och inte belastar den bräckliga förvaltningen", konstaterade Hautala.

Tässä palvelussa myös