Tuki kehitysmaaedustajien ihmisoikeuskoulutukseen vuodelle 2014

Ulkoministeriö myöntää harkinnanvaraista valtionavustusta kehitysmaaedustajien osallistumisen tukemiseksi vuonna 2014 toteutettavaan korkeatasoiseen kansainväliseen ihmisoikeuskoulutusohjelmaan.   

Hallitusohjelman mukaan hallitus ”edistää oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kehitystä rakentavalla ja tuloksiin pyrkivällä otteella.” Kansainvälisen ihmisoikeuskoulutusohjelman järjestämistä tukemalla kohdistetaan tukea tehokkaasti ihmisoikeuksien valvonnan ja toimeenpanon avainhenkilöille kehitys- ja siirtymätalouksien maissa.

Koulutustoiminnan tulee lisätä edellytyksiä ulkoministeriön ja kehitysmaiden yhteistyölle kehitys- ja ihmisoikeuskysymyksissä ja tukea ihmisoikeusperustaisen kehityspolitiikan toimeenpanoa.  Ihmisoikeuspolitiikan yksikkö tukee ensisijaisesti ulkoasiainhallinnon ihmisoikeusstrategiaan (avautuu uuteen ikkunaan) ja ihmisoikeuspoliittisen toimintaohjelmaan (2013–2015)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) kirjattujen kärkihankkeiden edistämistä.

Nyt haettavana olevalla valtionavustuksella on tarkoitus tukea noin kymmenen jatko-opiskelijatasoisen ja akateemista tutkijatasoa olevan kehitysmaasta kotoisin olevan henkilön osallistumista valittavan tahon Suomessa järjestämään asiantuntijakoulutukseen. Lisäksi koulutukseen voidaan yhdistää muutaman viikon tutkimustyöjakso, jonka valtionapua saava taho järjestää ja osoittaa koulutukseen saapuville. 

Ilmoitettuun käyttötarkoitukseen on varattu korkeintaan 45 000 euroa. Tuettaviin kustannuksiin voivat lukeutua esimerkiksi kehitysmaista kotoisin olevien henkilöiden kurssimaksut, majoituskustannukset, matkakulut ja stipendit.

Koulutusohjelma tulee toteuttaa vuoden 2014 aikana yhdessä tai useammassa jaksossa.

Valtionapua ihmisoikeuskoulutusohjelman järjestämiseen hakevan tahon tulee olla suomalainen yliopisto, joka harjoittaa tieteellistä tutkimusta ja antaa siihen perustuvaa opetusta. Yliopiston tulee olla yliopistolain (558/2009) mukainen julkisoikeudellinen yliopisto tai säätiöyliopisto.

Ulkoministeriö painottaa avustusta myöntäessään erityisesti seuraavia seikkoja:

  • Hakemuksen jättävän tahon työsuunnitelman laatua. Työsuunnitelmassa tulee määritellä miten tuettavien henkilöiden rekrytointi ja valinnat tehdään sekä miten hankkeeseen liittyvät järjestelyt toteutetaan siten, että valtionapua myöntävälle viranomaiselle ulkoasiainministeriölle ei aiheudu muita kustannuksia tai velvoitteita tuettavien henkilöiden Suomessa oleskelun johdosta.
  • Hakemuksen jättävän tahon kokemusta tasokkaan ihmisoikeuskoulutuksen järjestämisestä sekä tämän tuntemusta Suomen ulko- ja ihmisoikeuspolitiikan sisällöstä, painopisteistä ja toimintatavoista, joita tulee avata hakemuksen liitteeksi tulevaan narratiiviseen kuvaukseen.
  • Kyseisen ihmisoikeuskoulutuksen relevanssia ulkoasianhallinnon ihmisoikeusstrategian ja ihmisoikeuspoliittisen toimintaohjelman (2013–2015) kärkihankkeiden edistämiseksi.

Valtionavustusta haetaan kirjallisesti. Hakemuksen tulee sisältää työsuunnitelma, budjetti ja yllämainittu narratiivinen kuvaus.

Hakemus tulee osoittaa ulkoministeriölle ja toimittaa viimeistään 9. toukokuuta 2014 klo 16.00 mennessä. Hakemukset lähetetään ulkoasiainministeriöön (Ulkoasiainministeriö/POL-40, Kirjaamo, PL 176, 00023 Valtioneuvosto, käyntiosoite: Laivastokatu 22). Määräajan jälkeen saapunutta hakemusta ei käsitellä.

Avustuksen myöntämisessä, maksamisessa, käytössä ja käytön valvonnassa noudatetaan muun muassa valtionavustuslakia (688/2001). Avustuksen myöntämistä koskeva päätös sisältää tarkemmat avustuksen maksamiseen, käyttöön ja käytön seurantaan sovellettavat ehdot.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Erik Lundberg puh. 0295 351 218