Stöd där det behövs mest

Finland reagerar på kriserna i världen genom att i ännu högre grad koncentrera sitt utvecklingssamarbete till bräckliga stater och krisområden i Afrika och Mellanöstern. Det har redan gett resultat.

Att bedriva utbildningssamarbete, skapa fler arbetstillfällen och förbättra kvinnornas ställning är utvecklingssamarbetets metoder att ingripa i de bakomliggande orsakerna till migration. På det sättet stärker man förutsättningarna för fred och för människor att klara sig i sitt eget land.

Migration och flyktingfrågor väckte debatt denna vecka under flera högnivåmöten i samband med FN:s generalförsamling. FN-staterna ska anta en resolution i New York där man bland annat förbinder sig till att skydda kvinnors rättigheter och arrangera utbildning för flyktingar och immigranter.

Finland förespråkar kraftigt att utvecklingssamarbetet ska riktas till bräckliga stater och krisområden. I en enkät som utfördes i år var majoriteten av finländarna av den åsikten att man med hjälp av utvecklingssamarbete kan förhindra att flyktingkriser uppstår och minska människors behov av att lämna sitt hemland.

Sjukskötarstuderande i Puntaland i Somalia. Foto: Aaro Ylitalo.

Kvinnor och flickor gynnas i Somalia

Världsbankens återuppbyggnadsfond utvecklar förvaltningen av den offentliga sektorn och beskattningen samt stimulerar de produktiva sektorerna i Somalia. Finland har bidragit till fonden med fyra miljoner euro. Med hjälp av tillväxt ökar sysselsättningen och näringslivet utvecklas.

Finland deltar i att utveckla hälso- och sjukvården i Somalia. Hälsoprogrammet som styrs av FN:s barnfond Unicef har förbättrat kvaliteten på och tillgången till hälsovårdstjänster för mammor och barn. I de förlossningskliniker som stöds genom programmet har det redan fötts hundratusentals barn och mödra- och barndödligheten har sjunkit betydligt. Samtidigt har en stor del av barnen i Somalia nåtts av programmet vaccinationskampanjer.

Internationella migrationsorganisationen IOM genomför ett projekt som ska stärka hälsovårdssektorn i Somalia. Läkare och sjukskötare i Finlands somaliska diaspora deltar i utvecklandet av hälsovårdssystemet genom att erbjuda utbildning åt sjukvårdspersonal i Somalia. Närmare 1 000 anställda inom hälsovårdssektorn har redan utbildats.

Hälso- och sjukvården i Somaliland och Puntaland har förbättras märkbart. Vid sjukhuset i Hargeisa har det grundats avdelningar för dialys och intensivvård och en tandklinik. De är de första motsvarande tjänsterna inom den offentliga sektorn i Somalia.

Förlossningarna är också säkrare och mammorna överlever oftare. Den goda vården har halverat dödssiffrorna för prematurer vid centralsjukhuset i Hargesia, från 24 procent till fem procent.

Utbildning öppnar dörrar i Eritrea

Eritrea är en sluten stat som inte tagit emot internationellt utvecklingssamarbetet. Det är ett av världens minst utvecklade länder. Unga som saknar utbildning och möjlighet till arbete har i stora skaror tagit sig till grannländerna och mot Europa i hopp om ett bättre liv. Eritreanerna var den näststörsta gruppen bland de flyktingar som kom till Europa över Medelhavet 2015.

Samarbetsprogrammet mellan högskolor i Finland och Eritrea som startades för ett år sedan bidrar till att utveckla undervisningen, forskningen och lärarutbildningen vid Eritreas högskolor.

Vid de nygrundade universiteten i landet råder det brist på allt, det behövs både kompetent personal och material för undervisningen. Också forsknings- och undervisningsprogrammen samt magister- och doktorsprogrammen behöver utvecklas. För att råda bot på detta behov utvecklas högskolornas webbaserade undervisning, undervisningsresurser och tjänster.

Programmet erbjuder ljusare framtidsutsikter för de ungdomar som stannar i landet, och producerar utbildad arbetskraft för landets arbetsmarknad.

Syriska flytkingar i en skola i Libanon. Undervisningen ordnas av FN:s flyktingorganisation UNHCR och barnfonden Unicef. Foto: Milma Kettunen.

Arbete och trygghet för syriska flyktingar

FN:s jämställdhetsorganisation UN Women har grundat kvinnocenter i flyktinglägret Za'atar i Jordanien. De erbjuder kvinnor och flickor en trygg plats, men också arbete, yrkesutbildning, dagvård, läsundervisning och skydd mot våld. Finland har understött centren med en halv miljon euro, och ett stöd på 1,5 miljoner euro har lovats för 2017‒2018.

Centren besöks av cirka 750 kvinnor och flickor varje månad och 172 kvinnor har redan fått arbete vid dem. Centren samarbetar med lägrets manliga ledare mot familjevåld och som ett resultat av arbetet har våldet minskat med 20 procent.

Projektet stöder både syriska flykningkvinnor och jordanska kvinnors sysselsättning i lokalsamhället, där majoriteten av de syriska flyktingarna är bosatta. Med hjälp av den yrkesutbildning som centren erbjuder har 80 jordanska kvinnor fått arbete vid textilfabrikerna i regionen.

Det här året har Finland lovat 25 miljoner euro för att hjälpa människor i Syrien och dess närområden. Medlen används för att främja barns skolgång och kvinnors rättigheter och sysselsättningsmöjligheter. Ungdomars sysselsättning förbättras genom utnyttjande av innovation och informationsteknik.

Sammalagt är Finlands utvecklingssamarbete och humanitära bistånd till Syrien och dess närområden 106 miljoner euro under 2011‒2016.

Outi Einola-Head

Skribenten är informatör vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

koulutus
muuttoliike
terveys