Tiivistyvää meripelastusyhteistyötä Itämerellä

Meriliikenne ja kansalaisturvallisuus ovat Suomen painopisteitä Itämeren valtioiden neuvoston puheenjohtajuuskaudella. Ulkoministeriön rahoittamassa hankkeessa etsitään mahdollisuuksia tehostaa meripelastusyhteistyötä Itämerellä.

Itämeren alueen meripelastusviranomaiset ja asiantuntijat pohtivat varautumista merellisiin suuronnettomuuksiin seminaarissa Espoossa. Itämeren alueen meripelastusviranomaiset ja asiantuntijat pohtivat varautumista merellisiin suuronnettomuuksiin seminaarissa Espoossa.

Itämerellä seilaa jatkuvasti noin 2000 alusta. Joukossa on useita raakaöljyä ja kemikaaleja kuljettavia suuraluksia. Kaupallisessa liikenteessä oleville aluksille tapahtuu vuosittain noin 100-200 onnettomuutta. Suurkatastrofien riskit ovat merkittävät johtuen myös Itämeren usein vaikeista ilmasto-olosuhteista.

Suuronnettomuuden sattuessa tarvitaan useiden maiden ja eri viranomaisten välistä tehokasta yhteistyötä - onnettomuuksien hoitaminen voi vaatia samanaikaisesti ihmisten pelastamista, evakuointia, öljyntorjuntaa tai laivapalojen sammuttamista. Yhteistyön tarve korostuu monien maiden pelastustoimintaa koskevien resurssien pienentyessä.

Suomessa viranomaisten välinen yhteistyö on useimmiten tehokasta, mutta se vaihtelee suuresti Itämeren alueen maissa eivätkä maiden suunnitelmat ja toimintamallit ole aina yhteensopivia.

Itämeren alueen meripelastusviranomaiset yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa pohtivat Espoon Raja- ja merivartiokoululla 27.-28. marraskuuta varautumista merellisiin suuronnettomuuksiin. Suomen Rajavartiolaitoksen järjestämä seminaari käynnisti hankkeen, jossa kartoitetaan Itämeren alueen varautumissuunnitelmia. Näiden pohjalta tehdään suunnitelmia meripelastukseen liittyvän yhteistoiminnan tehostamiseksi ja parhaiden toimintamallien hyödyntämiseksi kaikissa Itämeren alueen maissa. Suositukset kootaan raportiksi, joka julkaistaan toukokuussa 2014. Hanke rahoitetaan ulkoministeriön IBA -määrärahasta.

Hanke tukee Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteita Itämeren valtioiden neuvostossa (CBSS). Suomen painopisteenä ovat muun muassa meriliikenne ja kansalaisturvallisuus. Näitä tavoitteita edistetään Suomen puheenjohtajuuskauden yleisteeman "Puhdas, turvallinen ja älykäs Itämeri" alla.