Thailands ambassadör: Jag insåg vidden av katastrofen först på onsdagen

Helsingfors/Phuket, 2. 1. (STT)

Myndigheter och massmedia självkritiska

Finländska myndigheter har kritiserats för att information om den sydostasiatiska naturkatastrofens omfattning nådde Finland långsamt. Myndigheterna påpekar att det till en början inte fanns tillgång till bekräftade fakta, och myndigheter förmedlar inte obekräftade uppgifter eller rykten.

Finlands ambassadör i Bangkok Heikki Tuunanen säger att han först på onsdagen började inse vidden av den tragedi även finländska turister drabbats av.

Thailändska myndigheter talade till en början om ett hundratal dödsoffer. Kontakterna till det värst drabbade området Khao Lak var brutna, och inte heller resebyråerna kunde genast lämna uppgifter som verkligen skulle ha skärrat de finländska myndigheterna, säger Tuunanen.

Det dröjde ända till onsdagen innan Tuunanen själv träffade finländska turister som skulle evakueras. Det var först då han fick höra vad de upplevt och vilket öde många av deras landsmän gått till mötes. Då började sanningen om katastrofen i Khao Lak gå upp för honom.

- Efter det blev Khao Lak en slags symbol för det skedda, sade Tuunanen på söndagen.


Informationen brast


En vecka efter katastrofen har det blivit klart att merparten av de finländska dödsoffren omkom på badstranden i Khao Lak.

Utrikesministeriet medger att den bristande informationsgången har varit det största problemet i katastrofhanteringen. Avdelningschef Yrjö Länsipuro som svarar för informationen anser att informationsgången måste bli bättre.

- Vi har fått vänja oss vi olyckor som sker på en gång på ett begränsat område, och där basfakta är kända. Det här är en annorlunda kris. Det är otroligt svårt att tro att det helt enkelt inte fanns säkra fakta att tillgå, säger han.

På Finlands ambassad i Bangkok arbetar bara Tuunanen och en yngre attaché samt kanslipersonal. Konsulsbiträdet Heikki Koskinen tog första bästa flyg till Phuket på annandag jul för att hjälpa de nödställda finländarna.

När han kom fram var han fullt upptagen med att hjälpa finländare som förlorat sina pass, säger Tuunanen. Inte ens då fick man någon klarhet i krisens omfång.


























Fakta saknades

Länsipuro säger att UM traditionellt har försökt undvika att agera så att oro eller panik uppstår.

- Jag ville inte säga någonting som inte var baserat på fakta. I efterhand kan man fråga om det var rätt att vi agerade så, säger Länsipuro.

Det var på tisdagen ambassadör Tuunanen upphörde att lämna ut enbart faktabaserad information. Han tvingades erkänna att det fanns en risk för att antalet förolyckade finländare var stort.

- Jag var tvungen att ge efter för de här realiteterna även om det inte fanns officiella uppgifter, säger Tuunanen.

Han tillägger att det hade varit oskäligt, särskilt mot anhöriga till katastrofoffer, att lämna andra slags besked.

Länsipuro säger att han redan natten efter annandag jul började se ett skräckscenario framför sig. Senare har det visat sig att det gick just så illa som han då befarade.

- Om jag hade rapporterat om det som journalist skulle jag säkert ha uttryckt mig annorlunda, säger Länsipuro som har en mångårig journalistkarriär bakom sig.

Länsipuro minns att han på annandagen bara kunde lämna ut information av typ "Det är inte känt att..." och "Vi har inte uppgifter om att...". Det var inte UM:s sak att i offentligheten måla upp det skräckscenario som många finländare redan började se framför sig medvetna om att hundratals av deras landsmän saknades i helvetiska förhållanden.

FNB missförstod?

Länsipuros vaga uttryck lurade också massmedia. Finska Notisbyrån uppgav på annandagen att inga finländare längre saknas efter flodvågen i Phuket i Thailand, med hänvisning till Länsipuro.

- Det sade jag inte alls, säger Länsipuro och betonar att informationen var att UM då inte hade uppgifter om att finländare skulle saknas.

- Länsipuro kan mycket väl ha rätt, tillstår FNB:s chefredaktör Atte Jääskeläinen.

Å andra sidan var det bara en bråkdel av de uppenbara finländska offren som försvann just i Phuket.

- Det största problemet var att vi inte fick någon information alls från de områden där finländarna hade drabbats värst, säger Jääskeläinen.

Det dröjde ända till söndagskvällen klockan 20.20 innan Länsipuro fick veta att Khao Lak var helt isolerat.

Nyhetsförmedlingen kort efter katastrofen ger även FNB anledning till självrannsakan, anser Jääskeläinen.

- Med tanke på katastrofens natur borde man ha betonat hur många offer som saknades, och inte hur många dödsoffer som hade bekräftats, säger han.