Terrorismi pysyy Syyria-uutisten kärjessä

Suomen Lähetysseuran teettämän mediatutkimuksen mukaan Syyria-uutisoinnissa korostuvat terrorismi, konflikti ja ISIS. Humanitaarinen apu, pakolaiset, siviilien kärsimykset ja rauhantyö jäävät vähälle huomiolle. Medialähteiden uutisointi myötäilee kunkin maan omaa maantieteellistä sijaintia ja poliittista asemointia suhteessa Syyrian konfliktiin.

Meltwater–mediaseurantatoimiston tekemässä kansainvälisessä tutkimuksessa kartoitettiin Syyrian konfliktin uutisointia ja medianäkyvyyttä. Osumia haettiin digitaalisesta mediasta kuten verkkolehdistä ja sosiaalisesta mediasta ajalla 10.3. – 10.8.2015

”Pakolaiskriisi ei tutkimuksen mukaan näkynyt mediassa ennen kuin elokuussa, jolloin sei alkoi näkyä Euroopan rajoilla. Sitä ennen uutisosumat olivat lyhyitä ja usein yksipuolisia. Pakolaisaiheen uutisointi kasvoi tuolloin seitsemästä 23 prosenttiin”, Lähetysseuran rauhan ja sovinnon asiantuntija Lea Pakkanen toteaa.

Suomen antamasta tuesta Syyrialle kertoivat Syria Initiative -aloitteen johtaja Aziz Hallaj,rauhan- ja vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski Suomen Lähetysseurasta, ulkoministeriön Afrikan ja Lähi-idän osaston päällikkö Jarno Syrjälä, Syyrian vastuuvirkamies Jussi Nummelin sekä Lea Pakkanen Suomen Lähetysseurasta. Kuva: Juhana Tuomola.

Osa konfliktista käydään mediassa

”Syyrialaisten on otettava vastuu konfliktista, mutta myös muilla toimijoilla on vastuunsa”, arvioi Lähetysseuran syyrialainen yhteistyökumppani Aziz Hallaj.

Hänestä media vaatii tietynlaisia tarinoita ja osa konfliktista käydään mediassa.

”Syyrialaisista on turhauttavaa, että heidän äänensä kuuluu kansainvälisessä mediassa vain konfliktin tai terrorismin yhteydessä. Tuntuu, ettei maailma kuuntele meitä ja vastaa viesteihimme”, Hallaj sanoo.

Sosiaalinen media heijasteli perinteisten medioiden uutisointia, mutta myös eroavaisuuksia esiintyi. Terrorismi oli yleisin aihe samoin kuin muussa digimediassa. Sosiaalisessa mediassa keskustelu konfliktin yksittäisistä tapahtumista pidensi niiden elinkaarta uutisaiheena. Yksittäiset tapahtumat eivät kuitenkaan yleisesti ottaen keränneet paljon huomiota sosiaalisessa mediassa.

”Tarkan kuvan piirtäminen Syyrian konfliktin esiintymisestä sosiaalisessa mediassa on haastavaa monien eri ideologisia ryhmiä edustavien bottipostausten eli spämmin vuoksi. Sosiaalisessa mediassa keskusteltiin perinteistä mediaa aktiivisemmin ja laajemmin humanitaarisesta avusta ja pakolaisista, mutta se jäi silti spämmin varjoon”, Lea Pakkanen sanoo.

Syyrialaisen ja kansainvälisen median keskustelut ovat kaukana toisistaan, koska länsimaiset mediat eivät juuri viitanneet syyrialaisiin lähteisiin. Sosiaalisessa mediassa keskusteltiin perinteistä mediaa aktiivisemmin ja laajemmin humanitaarisesta avusta ja pakolaisista. Keskustelut kuvaavat ajattelutapojen, käsitysten ja olettamusten kokonaisuutta, joka määrittää aiheen kielenkäyttöä ja sitä, mitä siitä voidaan puhua tai ajatella.

Suomen suurin rauhanrakennushanke

Suomen Lähetysseura on tukenut Syyrian rauhantyötä vuodesta 2013. Syria Initiative on Suomen suurin rauhanrakennushanke, jota Suomi tukee 3,75 miljoonalla eurolla vuosina 2015-2018.  Hanke vahvistaa Syyriassa työskentelevien rauhantoimijoiden osaamista ja verkostoitumista sekä tukee vuoropuhelua osapuolten välillä rauhan aikaansaamiseksi.

Syyrialaistyttöjä Za’atarin pakolaisleirillä Jordaniassa. Suomi rahoittaa leirillä UN Womenin naistenkeskusta, joka tukee naisten työllistymistä ja heidän oikeuksiensa toteutumista. Kuva: Jussi Nummelin.

”Humanitaarinen apu on elintärkeää, mutta sen lisäksi on rakennettava pohjaa paikallisille ratkaisuille. Tarvitaan paljon paikallista työtä, keskustelua ja verkostoja, joiden kautta rauhantyö etenee. Syria Initiative  -hankkeessa on mukana naisten asemaa edistäviä kansalaisjärjestöjä sekä paikallisia ja uskonnollisia johtajia”, hanketta Syyriassa vetävä Aziz Hallaj kertoo.

"Tulitaukojen ja rauhan edellytyksenä on Wienin prosessin myötä mahdollisesti syntyvä suurvaltojen sopimus. Tämän rinnalla on tehtävä paikallista työtä ja luotava pohjaa kansalliseille dialogille ja sovintoprosessille. Rauhaa on rakennettava myös ruohonjuuritasolla."

Lähetysseura kumppaneineen toimii läheisessä yhteistyössä EU:n ja YK-toimijoiden kanssa. Tavoitteena on ”antaa ääni” syyrialaisille ja heidän ajatuksilleen oikeudenmukaisesta rauhasta, ihmisyydestä ja tulevaisuudesta.

”Emme useinkaan kuule ja näe uutisointia syyrialaisten meneillään olevista rauhanponnisteluista eri tasoilla, vaan sotakuvat täyttävät tv-ruutumme. Useat kohtaamani syyrialaiset ovat korostaneet toivon merkitystä heidän selviämiselleen konfliktin keskellä. Syria Initiativen eräs keskeinen merkitys onkin, että se tuo ihmisiä yhteen ja rakentaa toivoa konfliktin ratkeamisesta.”, Lähetysseuran rauhan- ja vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski toteaa.

Suomelta vahva tuki

Kehitysavun leikkauksista huolimatta Suomi on pystynyt nostamaan tukeaan Syyrialle vuonna 2015. Suomen tuki Syyrian konfliktin uhreille nousee tänä vuonna lähes 34 miljoonaan euroon, tästä 18,9 miljoonaa on humanitaarista apua ja 14,8 miljoonaa kehitysyhteistyötä. Suomen tuki painottuu lapsiin, naisiin, opetukseen ja elinkeinoihin.

Syyrian jo viidettä vuotta jatkunut konflikti on paitsi aikamme suurin humanitaarinen katastrofi myös valtava alueellinen kehityskriisi. Konflikti on ajanut kodeistaan lähes puolet Syyrian 23 miljoonasta ihmisestä, 200 000 ihmistä on menettänyt henkensä, ja yli 12 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Konflikti myös ruokkii radikalismia, joka vaikuttaa suoraan Euroopan ja Suomen turvallisuuteen.

Helena Kiiskinen ja Outi-Einola-Head

 Meltwaterin tutkimus: Syria in Global Media (avautuu uuteen ikkunaan)

 Suomen kehitysyhteistyö Syyrian konfliktin uhrien hyväksi (avautuu uuteen ikkunaan)

kriisinhallinta
muuttoliike
rauhanvälitys