Tekes och utrikesministeriet undertecknade samarbetsavtal om innovationer och hållbar affärsverksamhet i utvecklingsländer

Tekes och utrikesministeriet undertecknade den 10 mars 2015 ett samarbetsavtal som utgör den officiella starten på det fem år långa BEAM-programmet. BEAM, Business with Impact, är ett nytt verktyg för utvecklingssamarbete och businessinriktad innovationsverksamhet. Samtidigt är det Tekes och utrikesministeriets första gemensamma Team Finlandprogram.

För att lösa utvecklingsproblemen behövs hållbara lösningar och samarbete. BEAM-programmets mål är att få företag att tillsammans med aktörer i utvecklingsländerna utveckla innovationer som medför välmående och hållbar utveckling i utvecklingsländerna. Samtidigt stödjer programmet uppkomsten av hållbar affärsverksamhet både i Finland och utvecklingsländerna.

”Innovationsprogrammet BEAM är en ny lansering i Finlands utvecklingssamarbete. Vi för ihop finländare med företag och andra aktörer från utvecklingsländer, sådana som vill utveckla innovativa lösningar på utvecklingsländernas problem och göra det till hållbar affärsverksamhet. Tekes är Finlands bästa innovationsfinansiär och utrikesministeriet expert på utvecklingsländerna – det här samarbetet kommer att fungera”, säger Pekka Puustinen, chef för utvecklingspolitiska avdelningen, som undertecknade avtalet för utrikesministeriets del.

Pekka Puustinen, chef för utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning undertecknar samarbetsavtalet med Teija Lahti-Nuuttila, chef för Hållbar ekonomi vid Tekes. Bildtext: Susanna Lehto, Tekes.

Utrikesministeriet och Tekes investerar vardera 12,5 miljoner euro i BEAM under en femårs period. Programmets totala volym uppgår till 50 miljoner euro, och den andra halvan av finansieringen kommer från företag och andra aktörer som deltar i programmet.

Man hoppas särskilt på att omfattande ekosystemprojekt ska söka sig till BEAM, projekt som kan genomföras av företag, forskningsinstitut, frivilligorganisationer och eventuella andra aktörer. Den som ansöker om finansiering ska vara en finsk aktör, men man kan ha samarbetsparter eller underleverantörer i utvecklingsländer. Det viktiga är att samarbetet främjar samhällsutveckling och skapar hållbar affärsverksamhet.

Tekes och utrikesministeriet bedömer ansökningarna tillsammans, och Tekes finansieringsprocess avgör finansieringsbesluten. Förutom Tekes normala bedömning synas också projektets effekter i utvecklingsländerna.

Kirsi Pere