Tarkka data auttaa Kambodžaa

Parhaillaan Varsovassa käynnissä olevien ilmastoneuvottelujen kuuma aihe on kehitysmaiden ilmastotoimien rahoitus. Oman osuutensa kehitysmaiden tukemisessa tekee Pohjoismainen kehitysrahasto NDF.

Suomen ja muiden Pohjoismaiden rahoituksella NDF tukee lähes 70:tä hanketta, jotka tähtäävät ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventämiseen ja siihen sopeutumiseen.

Rankat sateet ja trooppiset myrskyt koettelevat esimerkiksi Kambodžan tieverkkoa. Pohjoismaisen kehitysrahaston hanke etsii herkät alueet sekä suunnittelee ja testaa sopeutumiskeinoja.

NDF:n varajohtaja Leena Klossner, ilmastorahoitus. Kuva: Marja-Leena Kultanen Saariyhteisöt Mekongjoen keskellä ovat erityisen haavoittuvaisia. Siellä suunnitellaan muun muassa lauttaliikenteen järjestämistä aurinkokennoilla toimivilla lautoilla, Leena Klossner kertoo. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Rahoitusta ei roiskita mihin sattuu, rahaston varajohtaja Leena Klossner tähdentää. Rahasto on tehnyt töitä hankkeiden valinta- ja arviointimenetelmien kehittämiseksi. Ei ole itsestään selvää, mikä on ilmastohanke.

Tarkat kriteerit hankkeille

"Olemme kehittäneet omaan käyttöömme kriteerit. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia lieventävissä hankkeissa on helpompi pelata numeroilla. Siinä pystymme esimerkiksi laskemaan, kuinka paljon päästövähennyksiä tulee uusiutuvan energiamuodon käyttöönotosta ja saastuttavampien energiamuotojen korvaamisesta", hän sanoo.

Hiilitonnille lasketaan hinta, ja hankkeen aikana saaduista ilmastovähennyksistä laskettuna sen arvon on oltava vähintään kymmenen prosenttia hankkeen investointikustannuksesta.

"Hankemassasta seulomme sellaiset, joilla on merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta."

Maailmanpankki ja alueelliset kehityspankit ovat rahaston kumppaneita maailmalla.

Kambodžan tieverkko alttiina
ilmastonmuutoksen vahingoille

Mekongjoen alueella vuotuinen sademäärä on kasvanut, ja sade on jakaantunut epätasaisesti alueelle. Voimistuneet trooppiset hirmumyrskyt, taifuunit vaurioittavat muun muassa tieverkkoa.

Yhteistyötä Aasian kehityspankin kanssa tehdään esimerkiksi Kambodžassa, jossa NDF:n tuella kartoitetaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia tieverkkoon, mallinnetaan ja rahoitetaan paikkatietoon perustuvia järjestelmiä, joilla pystytään käsittelemään valtavia tietomääriä.

"Kambodžan hanketta värkättiin kauan", Klossner kertoo. Rahaa siihen on ohjattu 4,2 miljoonaa euroa, ja käytännön työstä vastaa Ruotsin tielaitos, SweRoad.

Kartta näyttää riskialttiit alueet, Kambodza. Hydrologinen tieto pilkotaan paikalliseksi dataksi. Sen pohjalta tehdään karttoja, joista selviää eri alueiden alttius tulville ja sään ääri-ilmiöille. Kuva: NDF

Satsaus on tuottanut hyvää tulosta.

"Datan kerääminen. Sitä ei ole koskaan ollut olemassa näin tiiviissä muodossa, yhdessä paikassa. Hanke on auttanut paikallisia ymmärtämään, miten dataa voidaan käyttää vähentämään haavoittuvaisuutta", Klossner tiivistää Kambodžan tiehankkeen tulokset.

Hanke lisää myös ihmisten valmiutta varautua sään ääri-ilmiöiden aiheuttamiin katastrofeihin. Siihen liittyvät esimerkiksi pelastustiet. 

Tie Kambodzassa. Kuva: NDF Kambodzan tiet ovat alttiita veden aiheuttamille vaurioille. Kuva: NDF

Pohjoismainen kehitysrahasto oli viime viikolla Varsovan ilmastokokouksessa esittelemässä tiesektorin ilmastosopeuttamiseen liittyvää toimintaansa.

"Mielenkiinto heräsi", Klossner kertoo. "Kehitysmaat tarvitsevat ratkaisuja, niiltä puuttuvat suuret liikennejärjestelmät, joiden kehittämisessä on nyt avaimet vihreisiin ratkaisuihin – olemassa olevien ratkaisujen sopeuttamistoimia unohtamatta."

Innovatiivinen rahoitus
lisää energiatehokkuutta

27 prosenttia NDF:n hankesalkusta on innovatiivista rahoitusta. "Niissä toimitaan julkisen ja yksityisen sektorin rajapinnassa", hän sanoo. "Haluaisimme auttaa siinä, että yksityiseltä sektorilta tulisi enemmän varoja."

Nordic Climate Facility on yksi uusista rahoitusmalleista. Sen neljäs projektikierros on alkamassa. Kaikkiaan sen kautta on rahoitettu hankkeita 22 miljoonan euron arvosta.

Latinalaisessa Amerikassa on paljon yhteistyötä alueellisen kehityspankin ja samaan pankkiryhmään kuuluvan MIF-rahaston kanssa. Esimerkiksi EcoMicro-niminen hanke toimii yhdessä paikallisten mikrorahoittajien kanssa. Se auttaa niitä kehittämään vihreitä rahoitusmuotoja ja viemään asiakkaiden investointihalukkuutta energiatehokkuuden ja kestävän kasvun suuntaan.

"Se on ollut äärimmäisen mielenkiintoinen hanke, ja hyviä kokemuksia on tullut paljon. Kysyntä on valtava", Klossner mainitsee.

Marja-Leena Kultanen 

NDF:n yhteistyömaat

Afrikka: Benin, Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Kap Verde, Kenia, Malawi, Mosambik, Ruanda, Sambia, Senegal, Tansania, Uganda

Aasia: Bangladesh, Kambodža, Kirgisia, Laos, Malediivit, Mongolia, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Vietnam

Latinalainen Amerikka: Bolivia, Honduras, Nicaragua