Utredningen om de ekonomiska oklarheterna i programmet för lokalförvaltningen i Tanzania har avslutats

De oklarheter som framkommit i bokföringen för programmet för reform av lokalförvaltningen i Tanzania har nu granskats. Det har gjorts flera specialrevisioner om ärendet och de är nu avslutade.

Utgående från revisionsrapporten kommer biståndsgivarna att återkräva de medel som använts på ett icke-godtagbart sätt. Enligt den slutliga rapporten är det frågan om sammanlagt ca 263 000 euro. Finlands andel är ca 71 000 euro. Biståndsgivarna kommer också att återkräva skatter och tullavgifter som betalats från projektkontona i strid mot de bilaterala avtalen, och medel som förblivit oanvända.

De missbrukade medlen avser bland annat anskaffningar som inte budgeterats och allt för höga och ogrundade arvoden.

Utrikesministeriet informerade om oklarheterna i reformprogrammets ekonomi i slutet av 2013.

Misstankarna om problem i bokföringen väcktes i samband med den vanliga granskningen av ekonomin 2011. Betalningarna upphörde i februari 2013 och biståndsgivarna avbröt sin finansiering till programmet. Därefter fortsatte utredningen av ärendet.

Reformprogrammets syfte var att förbättra den basservice som kommunerna producerar. Det stödde viktiga funktioner såsom planering och budgetering. De tanzaniska kommunerna har utvecklats betydligt under de senaste tio åren som ett resultat av stödet både från den tanzaniska staten och biståndsgivarna. Tack vare stödet producerar de nu bättre basservice.

”Det är viktigt att den här grundliga utredningen leder till att ärendet kan avslutas. Det är angeläget för Tanzania att kommunerna och lokalförvaltningen utvecklas. Vi har förtroende för att kommunernas centrala roll som serviceproducenter utvecklas också i fortsättningen”, säger chefen för utrikesministeriets enhet för Öst- och Västafrika Helena Airaksinen.

Det är Tanzanias nationella revisionsbyrå som ansvarat för revisionen. Revisionen stärker också den lokala revisionsmyndighetens verksamhet så att missbruk ska kunna förebyggas mera effektivt i framtiden.

Finland, Sverige, Nederländerna, Irland, Japan och Tyskland understödde reformprogrammet för lokalförvaltningen med sammanlagt 16 miljoner euro under åren 2009–2012. Finlands andel var cirka 5 miljoner euro.

Ytterligare information: Helena Airaksinen, enhetschef, tfn 0295 351 583 , och Pekka Hukka, Finlands ambassadör i Tanzania, tfn +255 22 2212 400