Bättre eltillgång i Tanzanias huvudstad

Med stöd av Finland har Tanzanias huvudstad Dar es Salaam får ett nytt och mera pålitligt elnät. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen invigde ett kontrollcenter för eldistributionen under sitt besök i Tanzania.

”Elavbrott har varit ett verkligt gissel för Dar es Salaams invånare, sjukhus, skolor och företag. Det förnyade elnätet och styrsystemet förbättrar funktionssäkerheten och minskar svinnet” sade minister Mykkänen under systemets officiella invigningsceremoni på onsdagen.

Minister Mykkänen och Tanzanias premiärminister Kassim Majaliwa under invigningen av den nya kontrollcentralen i Dar es Salaam. Till höger Finlands ambassadör Pekka Hukka. Foto: Simo-Pekka Parviainen.

Det föråldrade elnätet har fungerat dåligt och det har varit ständiga avbrott i eltillförseln. Det förnyade elnätet underlättar vardagen och basservicen för stadens invånare och ger ny fart åt företagen och industrin. De som drar mest nytta av pålitlig eldistribution är de små företagen, varav de flesta drivs av kvinnor.

Utan pålitlig eldistribution är den privata sektorns utsikter att utvecklas svaga och hela samhällsekonomins utveckling haltar.

Miljön tackar

Dar es Salaam har fått ett alldeles nytt automatiserat styrnings-, kontroll och informationssystem. Med hjälp av systemet kan man följa alla distributionscentraler i hela huvudstaden. Man har kunnat minska elsvinnet som berott på föråldrade kablar, överbelastade distributionscentraler och andra anordningar.

Också miljön drar nytta av det nya systemet. Det gamla systemet med ineffektiv elöverföring och elavbrott har också varit skadligt för miljön.

Den här förbättringen stöder också hållbar ekonomisk och samhällelig utveckling i Tanzania. Tanzanias statliga elbolag Tanesco har stått för genomförandet och personalen har utbildats för att kunna sköta de nya elstationerna och den centraliserade kontrollsystemet.

Finlands bidrag har varit 26,7 miljoner euro under åren 2013–2016.