Tansanian nuoret toivot muuttavat ongelmat innovaatioiksi

Suomen tukema kehitysyhteistyöohjelma tuo ensi viikolla toistakymmentä tansanialaista yrittäjää kasvuyritystapahtuma Slushiin. Nuorin tansanialainen osallistuja on 16-vuotias Modesta Joseph. Hän on kehittänyt ratkaisun, jolla seksuaalinen ahdistelu saadaan kuriin.

Tansaniasta Slushiin tulijat valittiin lähes 200 hakijan joukosta.

”Valinnoissa ratkaisi hakijoiden liiketoiminnan kypsyys sekä se, miten idea parantaa Tansanian innovaatiojärjestelmää”, kertoo TANZICT-innovaatio-ohjelman johtava asiantuntija Teemu Seppälä.

 

Suomen matka järjestyi Tansanian tietoyhteiskuntaa kehittävän ohjelman tuella. Suomi rahoittaa ohjelmaa 5,8 miljoonaa euroa vuosina 2011–2016. Sen jatkoksi suunnitellaan kansalliseen innovaatiojärjestelmään keskittyvää hanketta.

Seppälän mukaan Slushiin tulijat ovat saaneet monenlaista tukea myös Tansaniassa. Ohjelma on järjestänyt yrittäjille liiketoimintakoulusta ja parhaiden liikeideoiden kehittämiseen on jaettu  siemenrahaa ohjelman  innovaatiorahastosta.

Innovaatioiden syntymiseksi tarvitaan oikeanlainen toimintaympäristö ja työkaluja. Tansanialaisia yliopistoja, yrityshautomoita ja hubeja on autettu kehittämään toimintaympäristöään ja työkalujaan paremmin yrittäjien tarpeisiin vastaaviksi.

Modesta Joseph toivoo löytävänsä Slushista sponsoreita työlleen. Kuva: Venla Voutilainen.

Our Cries – huuto, joka kuullaan

Modesta Josephin kehittämä järjestelmä Our Cries eli Meidän huutomme auttaa nuoria ilmoittamaan kohtaamastaan seksuaalisesta ahdistelusta.

Modesta sai idean sovellukseen koulunsa järjestämässä koodikoulutuksessa. Hän huomasi, että ongelmat voi kääntää mahdollisuuksiksi.

Modestan koodaamalla verkkosivustolla nuoret voivat ilmoittaa kohtaamastaan ahdistelusta erilaisilla menetelmillä.

Sosiaalisen innovaationsa kautta hän tuntee voivansa tukea koko yhteisönsä tyttöjä ja naisia.

Keväällä idea sai siemenrahan Suomen tukemalta innovaatiorahastolta, joka on osa  TANZICT-ohjelmaa.

Rahoituksen turvin Modesta voi viedä ideaansa ja sen markkinointia eteenpäin. Myös neuvottelut Tansanian hallituksen kanssa palvelun kehittämisestä ovat käynnissä.

Slushissa Modesta toivoo tapaavansa muita sosiaalisia yrittäjiä, joilta hän voi oppia lisää. Helsingistä hän hakee myös sponsoreita.

TANZICT-ohjelma kehittää Tansanian tietoyhteiskuntaa ja ICT-sektoria. Ohjelman ensisijainen yhteistyökumppani on ollut Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeriö.

Tukemalla Tansanian tietoyhteiskuntaa ja taloutta vaikutetaan talouskasvuun ja työllisyyteen ja tuetaan näin koko maan pitkäjänteistä kehitystä.

Ohjelman kautta on viritelty myös Suomen ja Tansanian viranomaisten, kuntien, yritysten, kansalaisjärjestöjen ja yliopistojen välille kehittynyttä orastavaa yhteistyöverkostoa.

Outi Einola-Head

Tansania Slushissa -juttusarja Suomen Tansanian-suurlähetystön verkkosivuilla:

tietoyhteiskunta