Tamilitiikerit pyrkivät kohti autonomiaa poliittisin keinoin


LTTE-liikkeen komitean puheenjohtaja Seeveradnum Puleedevan

"Tamilitiikereiden ensimmäisenä tavoitteena oli saavuttaa itsenäisyys. Tällä hetkellä pyrimme ennen kaikkea etsimään rauhanomaisia ratkaisuja, jotka mahdollistaisivat itsehallintojärjestelmän luomisen tamilialueille", kertoo Suomessa vierailleen Sri Lankan LTTE-liikkeen valtuuskunnan puheenjohtaja Seevaradnam Puleedevan.

LTTE-liike, joka tunnetaan paremmin nimellä Tamilitiikerit, on taistellut oikeuksistaan kaksikymmentä vuotta erityisesti Sri Lankan pohjoisissa ja itäisissä osissa. Tamilit muodostavat kahdenkymmenen prosentin vähemmistön noin 18 miljoonan väestöstä, jonka enemmistön muodostavat singaleesit. Helmikuussa 2002 Sri Lankan hallitus ja Tamilitiikerit allekirjoittivat tulitauon, jonka jälkeen osapuolet ovat kokoontuneet neuvottelemaan kuudesti. "Singaleesit kokevat, että federalismi uhkaa heitä, mutta maailmassahan on monta federalismiin tukeutuvaa valtiota, jotka ovat poliittisesti hyvinkin toimivia", Puleedevan jatkaa.

Sri Lankan LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) -liikkeen poliittinen komitea on ollut vierailulla Suomessa huhtikuun alussa (6.-9.4.2003). Tamilitiikereiden vierailu on osa Pohjoismaihin suuntautuvaa pariviikkoista opintomatkaa, jonka aikana valtuusto perehtyy Suomen ja Sri Lankan poliittisiin järjestelmiin ja instituutioihin sekä kansalaisyhteiskunnan toimintaan. Vierailun tarkoituksena on ollut edistää rauhan rakentamista Sri Lankalla.

Suomessa Tamilitiikereiden valtuusto on perehtynyt erityisesti Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmään. Helsingin osuuden aikana valtuusto on tutustunut eduskuntaan sekä suomalaiseen vammaistoimintaan ja vankeinhuoltoon. Suomen vierailun ohjelmaan kuului myös tapaaminen Suomessa asuvien srilankalaisten kanssa. Puleedevan painottaa, että Tamilitiikereillä on täysi sekä kotimaan että ulkomailla asuvan tamiliväestön tuki. "Itse asiassa diasporassa asuvat tamilit ovat merkittävä osa rauhanprosessia", Puleedevan toteaa.

Pulee Devanin mukaan tutustuminen pohjoismaiseen demokratiaan on ollut hyvin opettavaista. "On mielenkiintoista nähdä käytännössä se, millä tavalla Suomi tukee maassa asuvia vähemmistöjä", Puleedevan sanoo. Pohjoismaiden tuki Sri Lankan rauhanprosessissa on merkittävä. Sri Lankan tulitaukoa valvoo Pohjoismaista koostuva monitorointiryhmä (SLMM), jota Suomi rahoittaa ja jossa toimii 11 suomalaisedustajaa. Lisäksi Puleedevan huomauttaa, että Suomi on siitä ihanteellisen neutraali tukijamaa, koska sillä ei ole Etelä-Aasiassa poliittisia intressejä.

Ulkoasianministeriö rahoitti vierailua ja oli mukana sen suunnittelussa. Vierailun isäntänä toimi Kansalaisten turvallisuusneuvosto KATU, joka vastasi myös käytännön toteutuksesta.