Syrien, fred och säkerhet samt de nya utvecklingsmålen väckte diskussion när organisationerna gav anvisningar till ministrarna inför FN:s generalförsamling

Utrikesminister Erkki Tuomioja och utvecklingsminister Heidi Hautala berättade vid det traditionella samrådet med medborgarorganisationerna om Finlands utgångspunkter inför FN:s 68:e generalförsamling. Organisationerna ställde frågor och gav anvisningar till ministrarna om teman som är viktiga för dem. I diskussionen betonades i synnerhet situationen i Syrien, utmaningarna i samband med främjande av fred och säkerhet samt genomförandet av millenniemålen och de nya millenniemål som ska uppställas som en fortsättning på de förstnämnda.

Åtminstone Finlands FN-förbund, Servicecentralen för utvecklingssamarbete Kepa, Fidida/Kynnys, Kehys,  Rädda barnen, Demo, Finska missionssällskapet samt Väestöliitto deltog i diskussionen. Foto: Eero Kuosmanen Åtminstone Finlands FN-förbund, Servicecentralen för utvecklingssamarbete Kepa, Fidida/Kynnys, Kehys, Rädda barnen, Demo, Finska missionssällskapet samt Väestöliitto deltog i diskussionen. Foto: Eero Kuosmanen

Finlands FN-delegation leds i år av utrikesminister Erkki Tuomioja. Enligt utrikesministern har Finland när generalförsamlingen inleds som stöd en förnyad och färsk FN-strategi. Den styr mot en effektivisering av verksamheten och fastställer som Finlands prioriteter de områden där Finland i synnerhet kan ge ett tilläggsvärde till det internationella samarbetet. Prioriteterna i Finlands FN-politik är förebyggande och lösning av konflikter, jämställdheten mellan kvinnor och män, demokrati och rättsstaten samt utrotning av extrem fattigdom, minskning av ojämlikhet och miljömässig hållbarhet.

I synnerhet Syriens allvarliga situation kommer att tas upp under generalförsamlingen. Redan innan generalförsamlingen börjar inväntas nyheter om resultat från ansträngningar som hänför sig till utlämning av kemiska vapen. Utöver Syrien är också utvecklingen i Egypten oroväckande. Men det går dock också att peka på positiva utvecklingstrender i världen, såsom inledandet på nytt av fredsförhandlingarna i Mellanöstern efter en flera år lång paus.

Finland lyfter fram fredsbygge, kvinnors ställning och utvecklingsmålen

Tuomioja berättade att Finland satsar mycket på att så många stater som möjligt ska underteckna och ratificera FN:s nya vapenhandelskonvention, där Finland hört till initiativtagarna. Tuomioja förutsåg att Finland kommer att ratificera konventionen ännu under denna höst. Under generalförsamlingens högnivåvecka tas också fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar samt kärnvapennedrustning upp. Finland och Turkiet ordnar igen ett ministermöte för vängruppen till fredsmedling. Vängruppen har i år fått ytterligare nya medlemmar.

Jämställdheten mellan kvinnor och män främjas bl.a. vid ett evenemang om våld mot kvinnor och flickor som Finland, Liberia och FN:s jämställdhetsorganisation (UN Women) arrangerat och i vilket både Tuomioja och Hautala deltar.

Finland och Uruguay ordar ett möte som behandlar nya utmaningar inom fredsbevarande verksamhet.

Utrikesministrarna från de nordiska länderna fortsätter sin tradition av nära samarbete bl.a. vid gemensamma möten med länder från Centralamerika och Västindien.

Utvecklingsminister Heidi Hautala berättade att de nya globala utvecklingsmål som ska förhandlas fram för perioden efter 2015 småningom håller på att ta form. Tidsfristen för millenniemålen är 2015 och genomförandet av dem granskas i generalförsamlingen. Finland har en hög profil bl.a. vid högnivåmötet om personer med funktionsnedsättning, där minister Hautala är den ena av ordförandena för rundabordsdiskussionen. Enligt Hautala håller Finland fast vid att särskilt beakta personer i en sårbar situation i förhandlingarna om de nya utvecklingsmålen.

Finland får också ökad tyngd av att ambassadör Pertti Majanen valts till parallell ordförande för FN:s kommitté för finansieringen av hållbar utveckling. Nya finansieringskällor behövs också för utveckling, t.ex. genom att stärka den egna finansieringsbasen i utvecklingsländerna och genom bekämpning av olaglig kapitalflykt.

Finland ledde tidigare i år en serie FN-samråd, där man dryftade hur konflikter, våld och olyckor bättre kunde beaktas i de nya utvecklingsmålen. Hautala påminde om betydelsen av fred och säkerhet för utveckling och berättade att inte en enda s.k. skör stat har uppnått ett enda av millenniemålen.

Organisationernas anvisningar till ministrarna

Chefen för UM:s politiska avdelning Kirsti Kauppi deltog i diskussionen med organisationerna tillsammans med minister Hautala (till vänster) och minister Tuomioja. Foto: Eero Kuosmanen Chefen för UM:s politiska avdelning Kirsti Kauppi deltog i diskussionen med organisationerna tillsammans med minister Hautala (till vänster) och minister Tuomioja. Foto: Eero Kuosmanen

I medborgarorganisationernas inlägg fästes uppmärksamhet vid situationen i Syrien och betonades att också FN:s och dess säkerhetsråds trovärdighet är på spel i sökandet av lösningar. Situationen för individer i en sårbar siutaion, t.ex. personer med funktionsnedsättning är kritisk. Man önskade också att Finland skulle samla ihop likasinnade länder för att främja situationen för personer med funktionsnedsättning. Minister Hautala lovade att Finland ska utvärdera om en sådan ledande roll är möjlig.

Utrikesminister Tuomioja berättade att Finland är redo att delta i fredsbevarande verksamhet, om man i något skede lyckas uppnå ett vapenstillestånd i Syrien. Finlands sakkunskap om kemiska vapen utnyttjas också av FN. Finland har utvidgat sitt humanitära bistånd till dem som drabbats av inbördeskriget i Syrien.

I inläggen ansåg man att de ungas situation behandlas alltför lite i FN. FN:s ungdomsdelegat påminde bl.a. om de ungas roll i samband med medborgarorganisationernas internationella initiativ inom områdena för fred och säkerhet. Också tryggandet av de ungas jämlikhet kräver ansträngningar. Vid bekämpning av våld mot kvinnor och flickor måste man hela tiden också beakta männen och pojkarna.

De nya utvecklingsmålen anses vara av avgörande betydelse, men organisationerna påminde att man tills vidare borde satsa på genomförandet av de nuvarande millenniemålen. Man frågade om Finland gjort sitt yttersta för att t.ex. öka utvecklingsfinansieringen genom att stärka globala partnerskap eller genom att beakta utvecklingskonsekvenserna konsekvent inom alla politikområden. Man efterlyste också ökad finansiering av fredsmedlingsverksamhet och demokratistöd. Fastställandet av hållbar utveckling till ett övergripande mål i Finlands FN-strategi prisades allmänt.

Utvecklingsminister Hautala betonade att Finland arbetar för att också rika länder ska åläggas ansvar för genomförandet av de nya utvecklingsmålen. Vid utformningen av själva målen är det däremot viktigt att höra utvecklingsländernas egna synpunkter.

Det traditionella samarbetet med aktörerna inom det civila samhället fortsätter

Tuomioja och Hautala påminde i sina svar att Finland inte heller har glömt saker som tidigare drivits, utan t.ex. den traditionella betoningen av mänskliga rättigheter beaktas i Finlands alla ståndpunkter. Man kommer att fästa ökad omtanke vid sköra stater, men samtidigt kommer också medborgarsamhällets verksamhetsförutsättningar att försvaras i sådana länder som begränsar dem, tillsammans med aktiva medborgarorganisationer.

Organisationerna är av hävd representerade i Finlands FN-delegation. I inläggen önskade man också att de i fortsättningen kunde delta i beredningen av Finlands FN-mål i ett allt tidigare skede.

Vid mötet gjordes inlägg av Finlands FN-förbund, Servicecentralen för utvecklingssamarbete Kepa, Fidida/Kynnys, Kehys, FN-ungdomsdelegaten Tytti Matsinen, Rädda barnen, Demo, Finska missionssällskapet samt Väestöliitto.

FN:s 68:e generalförsamling börjar den 24 september i New York. Antigua och Barbuda är ordförande.

 

YK
ihmisoikeudet