Suurlähettiläs Valtasaari tapasi Bushin ja Powellin

Suomen uusi Washingtonin-suurlähettiläs Jukka Valtasaari on tavannut ensimmäisenä Suomen hallituksen edustajana presidentti George Bushin ja ulkoministeri Colin Powellin Yhdysvaltoja vavisuttaneiden terroritekojen jälkeen.

Valtasaari luovutti valtuuskirjansa Bushille Valkoisessa talossa 10. lokakuuta.

Tulevaa kauttaan linjaavassa valtuuskirjassa Valtasaari painottaa mm. ihmisten välisiä suhteita, siirtolaisperinnön merkitystä ja maiden samanlaista arvopohjaa. Talouden saralla Valtasaari toteaa Suomen olevan Yhdysvalloille sekä kilpailija että kumppani.

Presidentti Bush nosti vastauksessaan esille terrori-iskut. Hän kiitti Suomen sydämellisestä tuesta ja humanitäärisestä avusta. Lisäksi hän ylisti Suomen taloudellisia saavutuksia ja vapaata yhteiskuntaa.

Bush innostui myös puhumaan suomea kertoessaan, kuinka hyvät "löylyt" hänen isänsä, Bush vanhempi, saa kahdessa suomalaisessa saunassaan.

Edellisenä päivänä, 9. lokakuuta, Valtasaari luovutti valtuuskirjansa kopion Yhdysvaltain ulkoministeriöön, State Departmentiin. Yleisestä käytännöstä poiketen ulkoministeri Powell otti Valtasaaren, vanhan tuttavansa, henkilökohtaisesti vastaan.

Keskusteluissa Valtasaaren kanssa myös Powell kiitti Suomen hallitusta poliittisesta ja humanitaarisesta tuesta kampanjassa terrorismia vastaan. Erityisesti Powell iloitsi "uusista koalitioista" ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Hän korosti, että Keski-Aasia ja Intia ovat tehneet rohkean valinnan asettuessaan Yhdysvaltain ja sen liittolaisten puolelle terrorismia vastaan.

Lisätietoja: lehdistöneuvos Kristiina Helenius, Suomen suurlähetystö, Washington, puh: (202) 298 5820, gsm: (202) 413 6381.

Suurlähettiläs Valtasaari: Iskut muuttivat kansainvälisen politiikan