Finland redo att bevilja tio miljoner euro i humanitärt bistånd till Asien

Nu då evakueringen av finländarna har slutförts är det utrikesministeriets uppgift att koncentrera sig på att stöda arbetet med att identifiera de avlidna och spaningarna efter de saknade, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja vid statsrådets presskonferens på måndagen. Enligt dagens uppgifter saknas fortfarande 183 finländare och utöver dem har 14 avlidna finländare preliminärt identifierats. Utrikesministeriet deltar dessutom i det internationella samarbetet och sändandet av humanitärt bistånd till krisområdena. Hittills har Finland beviljat 4,5 miljoner euro i humanitärt bistånd genom olika internationella organisationer. Enligt utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki har Finland beredskap att bevilja sammanlagt minst 10 miljoner euro i humanitärt bistånd.

När det gäller det humanitära biståndet berättade minister Lehtomäki att Finland inväntar begäran om hjälp från de internationella organisationerna. På basis av dessa fattas sedan beslut om beviljande av stöd. Hjälpbehovet är enligt Lehtomäki enormt och långvarigt. Enligt uppskattningar kommer återuppbyggnaden att räcka 5-10 år och kan komma att kosta upp till 15 miljarder euro. Finlands bistånd kanaliseras i huvudsak genom EU och FN-organisationerna, men Finland har även en möjlighet att inleda en del bilaterala projekt.

Statsminister Matti Vanhanen konstaterade att statsförvaltningens och organisationernas krisinsatser nu koncentreras på efterarbetet i hemlandet. Onsdagen den 5 januari hålls en tyst stund kl. 12.00 i alla EU-länder. I Finland kommer man inte längre att flagga på halv stång, eftersom man gjorde detta redan i lördags. I församlingarna, skolorna och kommunerna fortsätter man att hedra de avlidnas minne på olika sätt.

Tidtabellen för hemtransporterna av de avlidna kan inte ännu fastslås, eftersom de aktiva spaningarna efter offren under polisens ledning ännu kommer att fortsätta åtminstone ett par veckor. Under rådande förhållanden kan man enligt inrikesminister Kari Rajamäki emellertid inte förvänta sig att finna några ytterligare överlevande. Centralkriminalpolisen ansvarar för den preliminära identifieringen av offren i katastrofområdet, för hemtransporten av de avlidna och för den slutliga identifieringen av dem. I detta syfte har man redan börjat kontakta de avlidnas anhöriga för att få DNA-prov. Enligt de anhöriga är väntan smärtsamt lång, medgav Rajamäki, men på grund av katastrofens omfattning kommer arbetet att ta veckor och det kan inte forceras.





Statsrådets pressmeddelanden(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Utrikesministeriets utvecklingssamarbete(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Finland förbereder sig för en omfattande biståndsoperation