Finland stöder ett öppnare val av generalsekreterare för FN

Processen för att välja en ny generalsekreterare för FN pågår. Det är ett viktigt beslut eftersom vår tids stora utmaningar behöver ett FN som är effektivt och drar åt samma håll. I världsorganisationens ledning behövs visioner, mod och särskilt finslipade diplomatiska färdigheter. Den nya generalsekreteraren inleder sin mandatperiod vid ingången av nästa år.

Ban Ki-moon. Foto: Marko Huttunen
Generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: Marko Huttunen

Valet av generalsekreterare avgörs fortfarande i huvudsak av säkerhetsrådet och i synnerhet av dess fem permanenta medlemsländer, även om betydande förbättringar gjordes i urvalsprocessen genom ett beslut av generalförsamlingen för ett år sedan. Kandidatuppställningen är nu för första gången offentlig, urvalsprocessen tydligare än förr och alla medlemsländer har möjlighet att fråga ut kandidaterna.

Generalsekreteraren bör i första hand vara kompetent och lämplig för uppdraget. Finland anser att det är särskilt positivt att hälften av kandidaterna är kvinnor. Efter åtta manliga generalsekreterare är trycket att välja en kvinna stort. Också geografisk jämvikt har varit ett centralt tema. Den östeuropeiska gruppen anser att kandidaterna från regionens länder bör övervägas eftersom det är den enda gruppen från vilken generalsekreterare inte tidigare valts.

Diskussion om valsättet

Sedan FN grundades har säkerhetsrådet alltid rekommenderat endast en kandidat för generalförsamlingen.

För att valet de facto skulle avgöras av generalförsamlingen, har medlemsländerna nu diskuterat möjligheten att säkerhetsrådet skulle föreslå två eller flera kandidater för generalförsamlingen.

Modellen med två eller flera kandidater innebär också risker. Om rösterna splittras mycket, kan den nya generalsekreterarens mandat förbli svagt.

Finland önskar att generalsekreteraren får ett starkt mandat som hjälper genomförandet av svåra beslut och som också återställer balansen med tanke på säkerhetsrådets permanenta medlemmars makt. Medlemsländernas omfattande stöd behövs när många krävande reformer och initiativ genomförs.

En mer öppen urvalsprocess och i synnerhet utfrågningar av kandidaterna har gjort det möjligt för flera medlemmar att bilda sig en uppfattning om kandidaterna på ett helt nytt sätt. Teoretiskt sett är det möjligt, om än mycket osannolikt, att generalförsamlingen inte godkänner den kandidat som säkerhetsrådet rekommenderar.

Trots många framsteg verkar det som att modellen för att rekommendera två eller flera kandidater för generalförsamlingen inte får tillräckligt med understöd av medlemmarna, i synnerhet inte av de permanenta medlemsländerna i säkerhetsrådet. Det är alltså sannolikt att generalförsamlingens roll i valet av generalsekreterare förblir formell också den här gången.

Genom det nya förfarandet har man ändå kunnat öka trycket på säkerhetsrådet så att det inte ska rekommendera en kandidat som inte har följt det nya anmälningsförfarandet och förfarandet med utfrågning.

Den exakta tidtabellen inte känd

FN:s nästa generalsekreterare inleder sitt uppdrag den 1 januari 2017. Den exakta tidtabellen för valet är inte känd eftersom den inte har slagits fast officiellt.

Generalförsamlingen har under våren och sommaren arrangerat utfrågningar med de kandidater som hittills anmält sig. Dessutom har ordföranden för generalförsamlingen meddelat att utfrågningar arrangeras också för eventuella nya kandidater.

Säkerhetsrådet inledde inofficiella, riktgivande interna omröstningar den 21 juli, och den tredje röstningsomgången hölls i slutet av augusti.

När säkerhetsrådet röstar om kandidaterna har alla medlemmar tre alternativ: de kan rösta för, emot eller blankt. De permanenta länderna i säkerhetsrådet kan i slutskedet utöva vetorätt för att förhindra att en kandidat rekommenderas. Rådet har för avsikt att få de kandidater som bara har ett litet stöd att ta tillbaka sin kandidatur i ett tidigt skede av omröstningarna. För närvarande ser det ut som om omröstningarna fortsätter åtminstone in i oktober innan säkerhetsrådet kan enas om en kandidat som rekommenderas för generalförsamlingen.

Information om hur urvalsprocessen framskrider önskas

Generalförsamlingens nuvarande ordförande Mogens Lykketoft har öppet och kraftigt tagit ställning för att säkerhetsrådet ska hålla alla FN:s medlemmar informerade om hur urvalsprocessen framskrider.

Man diskuterar också längden på generalsekreterarens mandatperiod. Den avgörs formellt genom en resolution av generalförsamlingen om utnämning av generalsekreterare.

Hittills har mandatperiodens längd varit fem år, högst två mandatperioder i följd för samma person. Att förlänga mandatperioden till en period på sju år så att man inte kan bli omvald kan öka generalsekreterarens verksamhetsmöjligheter och självständighet, i synnerhet i förhållande till de permanenta länderna i säkerhetsrådet. Å andra sidan är ett fungerande samarbete med de permanenta medlemsländerna i säkerhetsrådet nödvändigt med tanke på generalsekreterarens arbetsresultat.

Finland vill att urvalsprocessen ska vara mer förutsägbar

Inom olika FN-forum har Finland tagit starkt ställning till att man ska öka öppenheten och förutsägbarheten i fråga om urvalsprocessen.

Under FN:s generalförsamlings högnivåvecka i New York i september kommer Finland för andra gången vara värd för ett evenemang som syftar till att öka öppenheten i samband med processen för val av generalsekreterare. Evenemanget ”Next Secretary General: Transformed process, transforming the UN?” arrangeras tillsammans med Costa Rica och Estland samt gruppen The Elders som består av tidigare framstående ledare. Utrikesminister Timo Soini kommer troligtvis att företräda Finland vid mötet.

I New York har Finland också deltagit i en grupp som för en kampanj för kvinnliga generalsekreterarkandidater. Finland har också ställt frågor till kandidaterna i samband med utfrågningar i generalförsamlingen, både för de nordiska länderna och för stödgruppen för de kvinnliga kandidaterna. Dessutom har Finlands ständiga representant vid FN varit värd för nordiska möten med nästan alla generalsekreterarkandidater.

Även om det fortfarande finns mycket att förbättra i urvalsprocessen, har man under det senaste året tagit stora steg mot öppenhet. Finland fortsätter i enlighet med sina värden och mål att arbeta för att öka öppenheten vid valet av generalsekreterare och i all annan verksamhet i FN.

Anni Salmi och Elina Lemmetty-Hartoneva

Anni Salmia arbetar vid enheten för FN och allmänna globala frågor som ansvarig tjänsteman för bl.a. FN:s säkerhetsråd.

Elina Lemmetty-Hartoneva arbetar vid Finlands FN-representation i New York och ansvarar bl.a. för FN:s generalförsamlings femte utskott.
 


YK
ihmisoikeudet
rauhanvälitys
turvallisuus