Suomi tukee Tunisian demokratiakehitystä

Tunisialaiset äänestävät sunnuntaina 26. lokakuuta parlamenttivaaleissa. Vaalit ovat arabimaailman tulevaisuuden kannalta hyvin tärkeät. Suomi on tukenut maan demokratiaa ja sananvapautta vuoden 2011 kansannousun jälkeen erityisesti kansalaisjärjestöjen kautta.

Tunisian parlamenttivaaleilla ja niitä seuraavalla kehityksellä on suuri symboliarvo: pieni, 11 miljoonan asukkaan maa voi näyttää esimerkkiä siitä, että demokratia voi toimia myös arabimaissa.

Suomi on tukenut Tunisian ilmaisu- ja sananvapauden kehittymistä YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kautta ja naisten asemaa työmarkkinoilla työjärjestö ILOn kautta.

Suomen Poliisiammattikorkeakoulu ja Tunisian sisäministeriö tekevät yhteistyötä maan poliisin ja kansalliskaartin hallinnon uudistamiseksi.

Demokratia-, tasa-arvo- ja ympäristöhankkeita

Kansalaisjärjestötoiminta vapautettiin Tunisiassa ensimmäisten asioiden joukossa vuoden 2011 kansannousun jälkeinen. Suomi aloitti välittömästi paikallisten kansalaisjärjestöjen laajamittaisen tukemisen.

Järjestöjen hankkeilla on tuettu demokratiaa, naisten oikeuksia ja ympäristöhankkeita.

Kaikkein suorimmin demokraattisen politiikan pelisääntöjen kehittymistä edistää puolueiden kehitysyhteistyöjärjestö Demo ry:n yhdessä muiden demokratiatoimijoiden tukema ja ylläpitämä Tunisia politiikkakoulu.

Parlamenttivaaleissa on ehdolla kolmasosa eli 63 ehdokasta kolutukseen osallistuneista nuorisopoliitikoista.

Lisäksi Suomi on tukenut Tunisiaa myös EU:n kautta.

Lue lisää Kehitys-Utveckling-verkkolehden blogista, miksi Suomen ja Euroopankin kannattaa seurata vaaleja tarkoin:

demokratia