Finland stöder Solanas fredsansträngningar på Balkan och i Mellanöstern

Finland stöder EU:s höge representant Javier Solanas ansträngningar för att lösa kriserna på västra Balkan och i Mellanöstern, sade utrikesminister Erkki Tuomioja efter deras gemensamma arbetsfrkost i Helsingfors isdagen den 5 juni.

Utrikesminister Tuomioja och EU:s höge representant Solana samtalade bl.a. om EU:s försvarspolitik och den krishanteringsberedskap som man håller på att bygga upp i enlighet med besluten i Helsingfors 1999. Solana, som var Natos generalsekreterare innan han tillträdde sin nuvarande post, räknade med att krishanteringstrupperna skall stå klara senast 2003. Solana var särskilt nöjd med Finlands insatser i arbetet med de gemensamma militära strukturerna och i synnerhet med valet av general Gustav Hägglund till ordförande för den militära kommittén.

I fråga om en politisk lösning för Mellanöstern betonade Solana rekommendationerna i Mitchellrapporten, vilka har antagits internationellt och har kallats en vägkarta för det fortsatta arbetet. De närmaste dagarna är avgörande, konstaterade Solana, som själv var medlem av Mitchellkommittén.

Under sitt besök i Finland träffade Solana också republikens president Tarja Halonen, statsminister Paavo Lipponen och försvarsminister Jan-Erik Enestam.





EU