Finland stödjer Nepal med nödhjälp och utvecklingssamarbete

Finland bereder sig på att skicka humanitärt bistånd till Nepal, som håller på att hämta sig efter veckoslutets jordskalv. Man tror att antalet offer stiger när sökandet når de mest avlägsna byarna. Efter nödhjälpen behövs utvecklingssamarbete för att människorna i de ödelagda områdena ska kunna ta itu med livet igen.

I utrikesministeriet planeras en summa på två miljoner euro för omedelbar hjälp till Nepal, och den ska kanaliseras via de inhemska organisationerna för humanitär hjälp FRK, Kyrkans Utlandshjälp och Rädda Barnen som finns på plats. Därutöver har Finland beredskap att bevilja mera när FN:s bedömning av hjälpbehovet och organisationernas yrkande klarnar.

Finland stöder offren för jordbävningen i Nepal. Bild: Niranjan Shrestha/Lehtikuva

I lördags inträffade den värsta jordbävningen på 80 år i Nepal, och ett stort efterskalv ägde rum på söndagen. Skalvets epicentrum låg ungefär 100 kilometer från huvudstaden Kathmandu. Den nu rådande uppfattningen om jordskalvets offer är ungefär 4 000 personer.

De fattiga lider mest


”Värst lider de människor som bor i branta bergstrakter på landsbygden, i dåligt byggda hus. I dessa områden förekommer jordskred och laviner, förutom att husen rasat. Men också i städerna har många hus förstörts, hus som byggts med bara tegelstenar utan något stödpelarsystem. Byggnadstillsynen i Nepal är obefintlig och därför finns det många hus som är slarvigt byggda”, berättar ambassadör Asko Luukkainen i Katmandu.

Man håller på att börja med sökandet och informationsinsamlingen i de mest avlägsna bergstrakterna. Där förödelsen var värst har över hälften av husen skadats.

”De direkta skadorna som jordskalvet förorsakade är väldigt omfattande. Många människor har förlorat sin näringsverksamhet och företagarna sina betalande kunder. Nödhjälpen kom fort i gång men på många områden kommer det att råda tillfällig brist på vatten, mat och tält. Om det inte finns möjligheter att tvätta sig ökar risken för smittsamma sjukdomar”, säger Luukkainen.

Värst drabbades elva distrikt i centrala Nepal. Många av byarna som drabbades ligger på en eller två dagsvandringars avstånd från närmaste väg. Därför har man bara ofullständiga uppgifter om de mest avlägsna bygderna.

I vissa svårt drabbade områden uppskattar man att hälften av husen har rasat, en stor del skadats och bara en tiondel klarat sig oskadda.

”Jordskalvet inträffade mitt på dagen så folk var vakna. Tyvärr kom det stora skalvet helt överraskande – det föregicks inte av något mindre skalv som hade varnat människorna så att de hade kunnat söka skydd på öppna platser”, förklarar Luukkainen.

Epicentrum för jordskalvet i Nepal låg strax under 100 kilometer från huvudstaden Katmandu. Bild: Niranjan Shrestha/Lehtikuva

Utvecklingssamarbetet skapar grund för återhämtningen

Finland har bedrivit långsiktigt utvecklingssamarbete i Nepal och det underlättar hanteringen av katastrofens följder.  Om man får hjälp med de grundläggande behoven har man bättre redskap när tillvaron ska återuppbyggas efter en katastrof.

Utvecklingssamarbete gör att de fattiga inte är så sårbara under den svåra tid som följer på en naturkatastrof. I Nepal har man också förbättrat katastrofberedskapen tack vare utvecklingssamarbete, vilket märktes i helgen när hjälparbetet kom igång så snabbt.

"Fungerande vattentillgång och sanitet är viktigt när man försöker hindra smittsamma sjukdomar att spridas efter ett jordskalv. Skogsprojekt tryggar i sin tur tillgången till ved, landsbygdens energikälla. Det långsiktiga stöd man har gett kommer till nytta också i krissituationer", säger specialsakkunniga Pekka Seppälä från ambassaden i Katmandu.