Suomi tukee naisten pääsyä rauhanturvaajiksi

Nairobissa päättyi juuri kahdeksas YK:n tasa-arvojärjestön (UN Women) naisrauhanturvaajien koulutuskurssi. Suomen merkittävällä panoksella rahoittama kurssi toi jo toisen kerran Keniaan yhteensä nelisenkymmentä naisupseeria 31:stä eri maasta.

Kaksiviikkoisen kurssin tavoitteena on kehittää sotilastehtävissä toimivien naisten ammatillista osaamista ja toteuttaa YK:n tavoitetta naisrauhanturvaajien lisäämiseksi.

”Koulutus lisää tietoisuutta lisä-arvosta, jonka naiset tuovat rauhanturvatehtäviin. Samalla se vahvistaa Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma 1325:n toimeenpanoa”, sanoi Suomen suurlähettiläs Tarja Fernández kurssin avajaisissa.

Kurssin johtajana toimiva entinen kenraalimajuri Patrick Cammaert kiitti Suomea poliittisesta tuesta 1325-agendan edistämiseksi. Cammaert painotti, että vaikuttamistyö naisrauhanturvaajien määrän lisäämiseksi on tärkeää. Puolustusministeriöissä asennemuutokset tapahtuvat hitaasti, eikä naisten mahdollisuuksia rauhanturvaajina aina nähdä.

Kurssilaiset yhteiskuvassa. Keskellä Suomen Kenian-suurlähettiläs Tarja Fernández

Valtaosa kurssilaisista päätyy rauhanturvatehtäviin

”Toimiminen naisrauhanturvaajakurssin kouluttajana on yksi vuotemme kohokohdista. Kurssi on nostanut sen käyneiden naisten valmiuksia rauhanturvaoperaatioissa. Olemme kiitollisia Suomen jatkuvasta tuesta kurssille”, kertoi Lotte Vermeij, joka toimii vanhempana neuvonantajana Norjan maanpuolustuskorkeakoulussa.

Kurssin menestystä voi mitata sillä, että yli 75 prosenttia kurssilaisista on päätynyt kansainvälisiin rauhanturvaoperaatioihin.

Suomesta kurssille osallistui Johanna Törmä, joka työskentelee Puolustusvoimien logistiikkalaitokseen kuuluvassa Sotilaslääketieteen keskuksen esikunnassa.

"Parasta kurssissa on ollut asiantuntevat ja omistautuneet kouluttajat. Kurssilaisia on monesta eri maasta ja kulttuurista, ja moni pääsee ensimmäistä kertaa juuri naisille suunnattuun, ja naisten asemaan konfliktitilanteissa käsittelevään koulutukseen,” kertoi Törmä.

Jo kolmeen aikaisempaan rauhanturvaoperaation osallistunut Johanna Törmä oli mukana osana valmistautumistaan (UNTSO) -rauhanturvaoperaatioon Lähi-idässä.

Naiset ja tytöt ovat usein konfliktien uhreja, joiden voi olla helpompi lähestyä naisrauhanturvaajia. Tästä huolimatta vain kolme prosenttia YK:n sotilasrauhanturvaajista on naisia. UN Womenin naisrauhanturvaajien koulutuskurssi pyrkii korjaamaan tätä epäkohtaa.

Samalla parannetaan naisrauhanturvaajien toimintavalmiuksia siviilien suojelussa, lisätään kansainvälisen normiston tuntemusta sekä opetellaan käsittelemään seksuaaliseen väkivaltaan liittyviä kysymyksiä.

Suomi tukee monipuolisesti kriisinhallinnan koulutusta. Tuki UN Womenille vahvistaa Suomen panosta YK:n rauhanturvaamisen kehittämisessä ja edistää kestävää rauhanrakennusta.

Siviilien suojelu on yksi Suomen prioriteeteista YK:n rauhanturvaamisen kehittämisessä. Suomi on myös yksi siviilien suojelua koskevat, ns. Kigalin periaatteeet, hyväksyneistä valtioista.

Suomen suurlähetystö, Nairobi

kriisinhallinta
rauhanvälitys