Finland stöder kvinnors och flickors rättigheter i Myanmar

I Myanmar är våldet mot kvinnor och flickor djupt rotat. Finland stöder ett projekt som genomförs av FN:s befolkningsfond UNFPA med mål att stoppa våldet mot kvinnor och flickor i konfliktområden.

En av prioriteterna i Finlands utvecklingspolitik är att främja kvinnors och flickors rättigheter och ställning. Finland har understött olika projekt för att förbättra kvinnors och flickors ställning i Myanmar med medel för utvecklingssamarbete sedan 2012.

De här ungdomarna som arbetar för en ungdomsorganisation berättar att myndigheterna kan misstänka helt fredligt organisationsarbete för att vara en del av de väpnade gruppernas verksamhet. Ungdomarna intygar att de vill delta i att lösa problemen. Bild: Silja Rajander/UM

UNFPA:s projekt baserar sig på en integrerad modell där tjänster som gäller kvinnors reproduktiva och sexuella hälsa kopplas ihop med stödtjänster för våldsoffer. Genom projektet utvecklas förfaranden och åtgärdsplaner så att kvinnor får tillgång till tjänsterna och kvinnor och flickor får utbildning för att bli mer medvetna om sina rättigheter.

Man arbetar också för att förändra attityder som är skadliga för kvinnor och flickor.

Projektet genomförs i 19 flyktingläger i delstaterna Shan och Kachin och i delstaten Rakhine i norr där det ska grundas sju kvinnokliniker.

Svårt att återvända hem

Väpnade konflikter, både mellan armén och väpnade etniska grupper och mellan olika etniska grupper, har pågått i delstaten Shan i norra Myanmar sedan 2011. Ett avtal om eldupphör som gäller hela landet trädde i kraft 2015, men de väpnade konflikterna har fortgått trots det. Den nuvarande och den föregående regeringen har likväl med stadig hand lett fredsprocessen vidare.

I Shan och i delstaten Kachin norr om Shan bor det uppskattningsvis 100 000 människor i flyktingläger.

Kvinnor och ungdomar som bor i flyktingläger i Kutkhai i Shan berättar att otrygghet och familjevåld är vanligt i lägren. I Shan lever nästan 40 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen, utkomstmöjligheterna är begränsade och opiumodlingen utbredd.

I flyktinglägret i Kutkai bor man i hus av bambu tätt inpå varandra, varje familj har ett rum. Under monsunen förvandlas gångarna mellan husen till lervälling. Bild: Silja Rajander/UM

Kvinnorna och ungdomarna förklarar våldet med männens utdragna sysslolöshet och med drog- och alkoholmissbruk.

Kvinnorna i lägret berättar att det är allas innerliga förhoppning att få återvända till sina hembyar så snart som möjligt, "bara det blir fred".

Jämställdhet viktigt i alla projekt som Finland stöder

De politiska omvälvningar som pågår i Myanmar inger också hopp om att regeringen ska lyckas trygga kvinnornas och flickornas rättigheter bättre i framtiden.

Här spelar Finlands stöd en betydande roll. Utöver UNFPA:s projekt stöder Finland också god förvaltning för att kvinnor ska involveras i beslutsfattandet. Finland strävar efter att främja fredsprocessen så att kvinnor ska tas med i arbetet och att deras särskilda behov beaktas.

Finland stöder också undervisning av god kvalitet som beaktar olika specialgrupper, vilket är avgörande när man ska förbättra kvinnors och flickors ställning och attityderna till jämlikhet.

I det här arbetet är flera finländska organisationer engagerade, bland annat Kyrkans utlandshjälp, Rädda barnen och Finland flyktinghjälp.

FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå UNODC:s program i södra Shan får också stöd av Finland. Programmet strävar efter att utveckla alternativa modeller för att trygga en utkomst i de tidigare konfliktområdena, där opiumodlingen för närvarande är den största enskilda utkomstkällan. Att involvera kvinnorna i denna process och beakta deras behov är avgörande.

Finlands riktade cirka 7 miljoner euro ur sina anslag för utvecklingssamarbete till Myanmar 2015 och 2016 var motsvarande summa cirka 8 miljoner euro.

Silja Rajander

Skribenten är specialsakkunnig vid Finlands förbindelsekontor i Yangon sedan augusti 2015. Till Rajanders ansvarsområden hör Finlands stöd till utbildningssektorn och kvinnors och flickors ställning.

ihmisoikeudet
sosiaalinen sukupuoli