Finland stöder öppnandet av Myanmar

Det under årtionden isolerade Myanmar öppnas och tar steg mot demokrati med stöd av det internationella samfundet. Finland ökar sitt utvecklingssamarbete med Myanmar. Utvecklingsminister Sirpa Paatero besökte landet i slutet av mars.

Foto: Joonas Lehtipuu
Matmarknaden i Yangon

Militärregimen och isoleringen som rått ett halvt århundrade och isoleringen syns överallt i Myanmar. Dagens barn och unga är ofta sämre utbildade än sina mor- och farföräldrar. Landets parlament är fyra år gammalt och i praktiken lär det sig fortfarande hållbara verksamhetssätt och konsten att bereda lagar. Det civila samhället förhandlar och söker sig själv ett utrymme att handla och delta i det samhälleliga beslutsfattandet.

Det finns beställning på utvecklingssamarbete. Finlands och Myanmars i början av detta år godkända nya samarbetsprogram fokuserar på skolsystemet, demokrati- och rättsstatsutveckling samt på stödjande av en god förvaltning av naturresurser.

På utvecklingsminister Sirpa Paateros besök i mars konstaterades Finlands val av teman vara välkomna – likväl ur regeringssynvinkel som ur det civila samhällets synvinkel. I Myanmar lever man i väntans tider: landet har för avsikt att ordna parlamentsval i slutet av året. Samtidigt har fredsprocessen som på gynnsamt sätt inleddes 2011 saktat i och till en del till och med kört fast. Ett avtal om eldupphör som skulle omfatta hela landet har försenats och sammandrabbningarna mellan den buddhistiska majoritetsbefolkningen och den muslimska minoriteten har ökat, likaså studentdemonstrationer.

Den bräckliga staten och dess civila samhälle behöver det internationella samfundets stöd i såväl fredsprocessen som ekonomiskt och samhälleligt i hållbar utveckling. Myanmar är efter Afghanistan Asiens nästfattigaste land. Enligt bedömningar av världsbanken lever nästan fyra av tio myanmarer under fattigdomsgränsen.

Foto: Joonas Lehtipuu
I Finlands och Myanmars utvecklingssamarbete betonas utbildning och utveckling av kunnande.

Vid vägens början

"Jag anser att det är viktigt att Finland använder sitt kunnande för att stöda de bräckligaste staterna i världen. Det är uppenbart att Myanmar bara befinner sig i början av sin väg mot utveckling, men landet har en väldig utvecklingspotential", säger utvecklingsminister Sirpa Paatero.

På sitt besök i Myanmar träffade ministern ansvarsministrar för samarbetsområdena, representanter för det civila samhället samt biståndsgivarsamfund.

Med Myanmars undervisningsminister Khin San Yin diskuterade Paatero landets utvecklingsplan för utbildning som nu görs upp, och den sträcker sig från förskoleundervisning till universitet.  Finland stöder utvecklingen av förskoleundervisning i samarbete med den internationella Rädda Barnen-organisationen.

"Myanmar håller på att överföra förskoleundervisningen till undervisningsministeriet, såsom också gjorts hos oss. En förskole- och grundutbildning som skulle nå alla barn är ett primärt mål, men snart måste man också dryfta utveckling av yrkesutbildningen. Varje ung person måste ha möjlighet att skaffa sig ett eget yrke, utkomst och framtid att se fram emot", betonade Sirpa Paatero.

Foto: Joonas Lehtipuu
Minister Sirpa Paatero besökte ett förskoleundervisningscenter inom Kunyangonområdet.

I de utvecklingsprojekt för förskoleundervisning som Finland stöder utjämnas förutsättningarna att gå i skola och lära sig nödvändiga färdigheter för framtiden för barn som av olika skäl har en ofördelaktig ställning på sin väg mot skolan. Genom projektet som genomförs på tre orter söker man samtidigt en modell att använda vid utvecklingen av den nationella förskoleundervisningen.

I Myanmar kan föräldrarna ofta inte stöda sina barns skolgång. Den militära regimen som inleddes år 1962 och som var rådande i omkring fem årtionden försvagande den allmänna utbildningsnivån. I takt med landets öppning har det kunskapsunderskott som bildats under åren av isolering börjat fyllas igen.

Medborgarna med

"I Myanmar lär man sig hur man ska agera i ett öppet samhälle. Det politiska systemet måste vänja sig vid att det civila samhället är med i allt från lagberedning till fackförbundsverksamhet", bedömde minister Sirpa Paatero om sitt besök i Myanmars parlament i landets huvudstad Naypyidaw.

Med ordförande för utrikesutskottet vid Myanmars parlament och ordförande för kommittén som samordnar parlamentets utveckling Hia Myint Oon diskuterade Paatero vad Myanmar kunde utnyttja i Finlands riksdags introduktionsprogram. Via FN:s utvecklingsprogram UNDP stöder Finland utvecklingen av kompetensen inom Myanmars riksdag.

Myanmars parlaments möjligheter att möta det civila samhället är inte de bästa möjliga. År 2005 beslöt militärregimen att flytta huvudstaden från Yangon drygt 300 kilometer norrut.

Foto: Erja-Outi Heino
Myanmars parlament är en helhet med 31 byggnader.

Naipyidaw byggdes nästan upp från start och det första intrycket av staden är fortfarande att den är slående öde. Den tiofiliga helt tomma motorvägen leder till ett väldigt parlamentskomplex. De till sin bottenlösning identiska, monumentala ministeriebyggnaderna ligger kilometertals från varandra och inte syns det heller till några medborgare. På grundval av uppgifter från folkräkningen ska det finnas en dryg miljon invånare i Naypyidaw. De lever på sina fastställda bostadsområden där färgen på taket praktiskt visar bransch: för hälsoministeriets anställda blått, för jordbruksministeriets grönt. Ministrarna har sina egna kvarter, avdelningscheferna och tjänstemännen sina egna.

Även för utlandsbeskickningar har det reserverats ett område i Naipyidaw, men Finlands beskickning såsom också övriga utländska beskickningar är fortfarande verksamma i landets största stad Yangon.

Erja-Outi Heino

Skribenten är chef för enheten för utvecklingskommunikation vid utrikesministeriet.