Finland stöder utbildning genom Unesco

Utbildning är Finlands långsiktiga prioritet i samarbetet med FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur Unesco.

I början av december undertecknade Finland ett avtal genom vilket man fortsätter sitt stöd flaggskeppsprogrammet ”Capacity Development for Education”. Programmet fokuserar på att stärka kompetensen i utvecklingsländer för att uppnå det globala målet gällande utbildning i FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling.

Undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen berättade om Finlands arbete i Unesco. Foto: Suvi Kingsley

Programmet fokuserar särskilt på att planera och uppdatera nationella utbildningsprogram och att utveckla arbetslivskompetensen och lärarutbildningen. Jämställdhet är ett genomgående tema.

Genom Unesco stöder Finland ett läskunnighetsprogram i Afghanistan och lärarutbildning i Myanmar med fleråriga projekt. Finlands stöd har också kanaliserats till Unescos projekt för att stödja syriska ungdomars arbetslivskompenens i Libanon.

Utbildning är en naturlig samarbetssektor för Finland eftersom utbildning var avgörande för Finlands egen utveckling.

Att upprätta partnerskap och samarbetsnätverk hör till verksamhetsprinciperna i Finlands utvecklingspolitik och denna konstruktiva samarbetsmetod syns också i arbetet i Unesco. Medlemsländerna uppskattar Finlands sakkunniga verksamhet som konsensusorienterad medlem av världsarvskommittén 2013–2017. Det nordiska samarbetet är speciellt starkt och aktivt inom Unesco.

Finland har varit ren aktiv medlem av Unesco sedan 1956 och understött organisationens verksamhet långsiktigt både med finansiering och med sakkunnighet. I Finlands verksamhet har utbildning, yttrandefrihet, de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors ställning varit framträdande.

Finland kandidat till Unescos förvaltningsråd

Finland kandiderar för att bli medlem av Unescos förvaltningsråd under perioden 2017–2021. Finland är gemensam kandidat för de nordiska länderna.

Informationsmötet ordnades i Nationalbiblioteket i Helsingfors som är Finlands äldsta vetenskapliga bibliotek. Foto: Suvi Kingsley

Utrikesministeriet ordnade tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet ett informationsmöte om Finlands kandidatur för Finlands ambassadörer och den övriga diplomatkåren. I mötet deltog ambassadörerna i mer än 70 länder.

Finlands ständiga representant i Unesco, ambassadör Pekka Puustinen, berättade att representanterna från flera länder gett Finland sitt stöd och talat om sin uppskattning för Finlands arbete.

 Informationsmötes programm (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 302 kB)

 Statssekreterare Stenlunds tal (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 98 kB)

 Ambassadör Puustinens tal (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 99 kB)

 Generaldirektör Heinonens tal (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 99 kB)

 Kanslichef Lehikoinens tal (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 40 kB)

koulutus