Finland hjälper utvecklingsländer stoppa skatteflykten

Finland har förbundit sig till att stödja utvecklingsländer i att utveckla sin beskattning. Finland hjälper bland annat länder utnyttja avtal om automatiskt utbyte av skatteuppgifter. Målsättningarna framgår i den nya handlingsplanen Beskattning och utveckling för åren 2016–2019.

Ministeri Kai Mykkänen Verotus ja kehitys -toimintaohjelman julkistamistilaisuudessa. Kuva: Minttu-Maaria Partanen

”Samtidigt som vi i vårt utvecklingssamarbete satsar på att få den privata sektorn på fötter måste vi hjälpa staterna att bli bättre på att uppbära skatter. För närvarande hindrar den dåliga skatteuppbörden byggandet av ett rättvist samhälle”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen.

De fattigaste ländernas skatteuppbörd i förhållande till bruttonationalprodukten är under hälften av OECD-ländernas medeltal. Finlands nya handlingsplan angriper problemet på tre sätt.

”För det första är det viktigt att förbättra attityden till beskattning bland invånarna och företagen. En hög skattemoral är basen för hela systemet. Samtidigt måste vi fortsätta vårt påverkansarbete för att upprätta och verkställa globala beskattningsregler. Som en snabb åtgärd stärker vi kapaciteten att uppbära skatt med hjälp av den finländska skatteförvaltningens experter, som till exempel kan ge konkret handledning i skatterevision”, berättar minister Mykkänen.

Finland har förbundit sig till att fördubbla sitt stöd till utvecklingsländers beskattningsförmåga före år 2020. Handlingsplanen sammanfattar de målsättningar som  Finland ska arbeta för.

”Att utveckla demokrati och bekämpa korruption är avgörande för att stärka beskattningen i utvecklingsländer. Det är till exempel viktigt att utbilda medborgare, journalister och folkvalda politiker i frågor som rör beskattning”, konstaterar Mykkänen.

Panamadokumenten som kom ut i offentligheten i våras har satt fart på reformen av de globala beskattningsreglerna. Reformer som gäller beskattning är ytterst viktiga för utvecklingsländer eftersom skatteplanering och skatteflykt hindrar deras skattebas från att växa och det hindrar den offentliga servicens utveckling.

”Om utvecklingsländerna lyckades samla in en procent mer skatt i förhållande till sin bruttonationalprodukt skulle summan ersätta hela det internationella biståndet”, påminner Mykkänen.

Finland’s Tax and Development Programme 2016–2019 (in English) (avautuu uuteen ikkunaan)

demokratia
kauppa