Finland inrättar en ekonomisk zon i Östersjön

Vid ingången av februari får Finland en ekonomisk zon i Östersjön och sålunda förbättras särskilt möjligheterna att skydda miljön utanför territorialvattnen. Den nya lagen om Finlands ekonomiska zon utgår från FN:s havsrättskonvention.

I praktiken blir den ekonomiska zonen ett tillägg till det finska territorialhavet. Det är i stort sett fråga om ungefär det område som hittills har reglerats av lagen om kontinentalsockeln och lagen om Finlands fiskezon. Enligt FN:s havsrättskonvention får den ekonomiska zonen sträcka sig högst 200 nautiska mil från baslinjerna. Av geografiska skäl kan den finska ekonomiska zonen inte uppnå full bredd någonstans. Finland har kommit överens om den ekonomiska zonens yttre gränser med Ryssland, Sverige och Estland. Östersjöns övriga kuststater har redan inrättat sina respektive ekonomiska zoner.

Den nya ekonomiska zonen ger Finland rätt till ekonomisk exploatering och utforskning av havsområdet i större omfattning än tidigare. Den stärker också Finlands möjligheter att vidta åtgärder utanför territorialvattnen i syfte att skydda den marina miljön. Finland kan kräva straff enligt finsk strafflag om till exempel ett tankfartyg som för en främmande stats flagga släpper ut olja i havet inom den finska ekonomiska zonen i strid mot gällande bestämmelser.

De bestämmelser som tidigare funnits i lagen om kontinentalsockeln och lagen om Finlands fiskezon ingår nu i den nya lagen om Finlands ekonomiska zon. Enligt lagen om kontinentalsockeln har Finland haft uteslutande rätt till utforskning av den till Finlands kust anslutna kontinentalsockeln jämte det inre av den samt till utnyttjande av vissa inom dess område befintliga naturtillgångar. Lagen om Finlands fiskezon har gett Finland uteslutande rätt att bestämma om fisket och vidta åtgärder för att bevara och öka fiskbeståndet, om inte något annat följer av Europeiska gemenskapens förordningar eller gällande internationella överenskommelser.

I Finlands ekonomiska zon har alla stater rätt till fri sjöfart och överflygning samt rätt till utläggande av undervattenskablar och rörledningar.

Ytterligare information lämnar lagstiftningsrådet Tapio Puurunen, enheten för folkrätt, tfn 16 05 55 88, e-post tapio.puurunen@formin.fi







Lag om Finlands ekonomiska zon (Finlex)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Baltic Marine Environment Protection Commission (Helcom)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Oceans and Law of the Sea (UN)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

kansainvälinen oikeus