Finland klättrade högre när biståndstransparens mättes

Finland har klättrat 15 steg uppåt i en internationell jämförelse av givares biståndstransparens. Nu är Finland på 24:e plats i Aid Transparency Index 2014, vilket är ungefär i mitten. Finland får beröm i mätningen som ett exempel på att det är möjligt att åstadkomma snabba förändringar.

”Vi kan vara väldigt nöjda med Finlands placering. Vi har arbetat för att informationen om utvecklingssamarbetet ska vara öppen och lätt att få tag på. Men vi måste fortsätta med vårt arbete för att kunna erbjuda våra intressegrupper ännu aktuellare och mera detaljerad information”, säger Lotta Karlsson vid utrikesministeriet. Hon är chef för förvaltnings- och rättsenheten för utvecklingssamarbete.

Senaste höst öppnade utrikesministeriet en tjänst(Linkki toiselle web-sivustolle.) på sin webbplats där man hittar statistik om Finlands utvecklingssamarbete sedan 2006.

Finland har också publicerat sin statistik i det internationella systemet IATI sedan 2011, och under pågående år har man särskilt satsat på att förbättra informationens aktualitet och täckning. Man har som mål att förbättra IATI-uppgifternas kvalitet och kvantitet ytterligare.

Frivilligorganisationen Publish What You Fund har publicerat jämförelsen Aid Transparency Index sedan 2011. Där granskas varje år hur mycket biståndsgivarna offentliggör av sitt allmänna och sitt projektformade utvecklingssamarbete. I jämförelsen synas 68 länder eller organisationer vilkas utvecklingssamarbete övergår en miljard US-dollar, och som har förbundit sig att följa Busandokumentet som främjar insyn i biståndet.

Nu befinner sig Finland i den mittersta av fem kategorier i mätningen, bland dem som klarar sig relativt väl. I samma kategori finns bland andra Tyskland, Holland, Schweiz, Frankrike, Gates Foundation och USA:s biståndsmyndighet USAID. Bäst klarade sig UNDP, Storbritanniens DFID och USA:s MCC. Sverige kom på 6:e plats, Danmark på 22:a och Norge på 42:a.