Suomi on sitoutunut koronarokotteiden globaaliin saatavuuteen
Suomi tukee kehittyvien maiden koronan vastaisia ponnisteluja kehitysyhteistyövaroista kaikkiaan yli 80 miljoonalla eurolla. Tähän sisältyy muun muassa 2,5 miljoonan euron yleistuki rokoteliittouma Gaville viime vuonna. Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, jotta tauti voidaan voittaa.
Osana kansainvälistä koronayhteistyötä, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu tänään 15. huhtikuuta Yhdysvaltojen ja rokoteliittouma Gavin järjestämään korkean tason tilaisuuteen, jossa julkistetaan uusi koronarokotteiden rahoituskierros. Kokoukseen osallistuvat muiden muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken, Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sekä Norjan pääministeri Erna Solberg.
Gavin hallinnoima Covax AMC (Advance Market Commitment) -rahoitusmekanismi tähtää erityisesti köyhimpien maiden rokotteiden saatavuuteen. Yhteistyömekanismissa keskeistä on, että kysynnän yhdistämisen ja ennakko-ostosopimusten avulla lasketaan tuottajien riskiä, neuvotellaan hinnat alemmaksi ja taataan saatavuutta yhdenvertaisesti myös alimman tulotason maille.
”Meillä on velvollisuus varmistaa, että koronarokotteet ovat saatavilla kaikille – kaikkialla maailmassa. Kuten tiedämme, kukaan ei ole turvassa ennen kuin korona on kitketty koko maailmasta. Tämä ei onnistu ilman rokotteita”, ministeri Skinnari sanoo.
Rokotteiden tasapuolinen saatavuus on tärkeää niin globaalin solidaarisuuden kuin Suomen oman terveysturvallisuuden kannalta. Tilanne koronarokotteiden globaalin saatavuuden kannalta on kuitenkin hankala. Erityisesti köyhät maat uhkaavat jäädä jälkeen väestön rokottamisessa. Tässä kansainvälinen yhteistyö on avainasemassa.
Suomi mukana kansainvälisessä koronantorjuntatyössä
Suomi tukee EU:n solidaarisuutta rokotteiden saamiseksi kolmansien maiden käyttöön mahdollisimman nopeasti ja kannattaa ensisijaisesti Covax-yhteistyömekanismin hyödyntämistä rokotteiden lahjoittamiseksi, erityisesti humanitaarisiin tarkoituksiin.
Covaxin kautta on tähän mennessä toimitettu rokotteita yli 30 miljoonaa annosta reiluun 80 maahan. Tavoitteena on toimittaa noin 250 miljoonaa annosta 142 maahan kesään mennessä. Gavi arvioi, että rokoteannoksia voitaisiin jakaa Covax AMC -mekanismin kautta kaikkiaan 1,8 miljardia annosta vuoden 2021 loppuun mennessä, jos tarvittava rahoitustaso saavutetaan.
Covaxissa on mukana 190 maata ja sen tavoitteena on turvata kaikkien mekanismiin liittyneiden maiden tarpeisiin kahden miljardin rokoteannoksen tuotanto vuoden 2021 loppuun mennessä. Covax jakaantuu kahteen osioon: omarahoittavien maiden osioon ja Advanced Market Commitment -osioon, jonka kautta kanavoidaan rokotteita kehittyvien maiden tarpeisiin.
Suomi myönsi viime vuonna Gaville yleistukea 2,5 miljoonaa euroa. Suomi tukee koronarokotteiden kehittämistä ja rokottamista myös pandemiavalmiuskoalitio CEPI:n ja kansainvälisen rokoteinstituutti IVI:n kautta. Suomen kansainvälinen koronatuki on kaikkiaan noin 84 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi on mukana globaalissa koronanvastaisessa työssä EU:n sekä monenkeskisten järjestöjen ja kehityspankkien kautta.