Suomi näkyy ja kuuluu maailman ruokaturvakomitean istunnossa

Maailman ruokaturvakomitea CFS kokoontui Roomassa 17.–21. lokakuuta. Suomella on komiteassa tänä vuonna erityisen näkyvä rooli istunnossa ja sen sivutapahtumissa. Suomen delegaatioon osallistuivat maa- ja metsätalousministeriön, ulkoministeriön ja kansalaisjärjestöjen edustajat.

Komitea hyväksyy politiikkasuositukset, jotka koskevat pienviljelijöiden markkinoillepääsyä. Suositukset neuvoteltiin kevään ja kesän aikana avoimessa työryhmässä, jonka puheenjohtajana toimi Suomen pysyvä edustaja Anna Gebremedhin YK:n Roomassa sijaitsevissa järjestöissä.

Pienviljelijät ovat keskeisessä asemassa ruokaturvan varmistamisessa. Erityisiä haasteita he kokevat juuri markkinoillepääsyssä –  tukea tarvitaan muun muassa tuotteiden laadun varmistamisessa, business-taidoissa ja tavaroiden kuljetuksessa ja varastoinnissa.

Suomen pysyvä edustaja Rooman YK-järjestöissä Anna Gebremedhin ja maailman ruokaturvakomitean puheenjohtaja Amira Gornass

Nämä usein maaseudun köyhimpiin kuuluvat ihmiset tuottavat 70 prosenttia maailman ruuasta. Liki puolet heistä on naisia, jotka kokevat erityishaasteita maan omistusoikeuksien ja markkinoillepääsyn suhteen. On siis tärkeää, että pienviljelijöitä tuetaan kaikilla mahdollisilla keinoilla heidän elinkeinonsa kehittämisessä ja sen tulevaisuuden varmistamisessa. Politiikkasuosituksissa kiinnitetäänkin huomiota myös niihin keinoihin, joilla maaseudun nuorten taitoja ja työllisyyttä voidaan parantaa.

Suomi osallistuu myös istunnon yhteydessä järjestettävään kestävän kehityksen Agenda 2030 -erityisistuntoon. Neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva sosiaali- ja terveysministeriöstä on mukana paneelissa, jossa esitellään maiden kansallisia kokemuksia kestävän kehityksen agendan toimeenpanossa.

Kumppanuuksien merkitystä sillanrakentajana innovaation, tutkimuksen ja käytännön toimijoiden välillä esitellään Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, MTK:n, Kehyksen ja Tansanian puutarhayhdistyksen yhteisessä sivutapahtumassa. Sivutapahtuman tavoitteena on valottaa erityisesti sitä, miten tutkimuksen ja innovaatioiden avulla voidaan edistää ravitsemusta, ruokaturvaa ja maatalouden tuottavuutta ruohonjuuritasolla.

Maailman ruokaturvakomitea on YK-järjestelmässä erityislaatuinen toimija, jossa hallitukset, kansalaisjärjestöt ja yksityissektori toimivat tasavertaisina toimijoina. Politiikkasuositukset ovat keskeinen osa komitean työtä, ja ne perustuvat aina tieteelliseen tutkimustietoon.

Komitean työn tavoitteena on tuottaa tietoa ja politiikkasuosituksia, joita maat voivat vapaaehtoispohjalta hyödyntää omassa kansallisessa toiminnassaan. Komitealla on keskeinen rooli muun muassa hyvien toimintatapojen jakamisessa sekä ruokaturvakysymyksiin liittyvän politiikkakeskustelun eteenpäin viemisessä.

Tämän syksyn istunnon yhtenä pääteemana on karjatalouden rooli kestävän maatalouden kehittämisessä.

kestävä kehitys
maaseutu