Finland deltar i partnerskapsinitiativ om hälsosäkerhet

Den 5 och 6 maj 2014 samlas närmare 200 hälsosäkerhetsexperter från över 20 länder i Helsingfors för att diskutera smittsamma sjukdomar och hur man kan förhindra att de sprids. Konferensen som ordnas i Finland är en del av det internationella hälsosäkerhetspartner-skapet Global Health Security Agenda, som lanserades i februari 2014 på initiativ av USA.

Foto: Hanna-Leena Korteniemi
Hälsosäkerheten är en del av den övergripande säkerheten, underströk statssekreterare Peter Stenlund. Foto: Hanna-Leena Korteniemi
Hälsosäkerheten är en del av den övergripande säkerheten, underströk statssekreterare Peter Stenlund.

Förutom de stater som ingår i partnerskapsprojektet deltar också Europeiska unionen, Världshälsoorganisationen WHO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO samt Världshälsoorganisationen för djurhälsa OIE i initiativet.

Statssekreterare Peter Stenlund som representerade utrikesministeriet vid konferensens öppningssession underströk i sitt anförande hur viktigt det är att hälsosäkerheten främjas som en del av den övergripande säkerheten. Global Health Security betonar en bred, tvär-administrativ approach. Finland har förespråkat denna tanke i olika internationella forum.

Gränsöverskridande biologiska risker kräver inte bara intensivt nationellt samarbete utan också internationellt. Finland betonar vikten av internationellt samarbete, öppen informat-ionsgång samt Världshälsoorganisationens och FN-systemets betydelse för främjandet av hälsosäkerhet. Det nya hälsopartnerskapsprojektet strävar för sin del efter att förstärka det arbete som utförs inom hälsosäkerhetsbranschen.

Statssekreterare Stenlund underströk även i sitt tal att det är viktigt att främja biologisk sä-kerhet och förebygga biologiska risker för att förhindra spridning av massförstörelsevapen. Finland stödjer starkt FN:s säkerhetsråds resolution 1540, vars syfte är att utöka internationellt samarbete för att förhindra att massförstörelsevapen sprids.
WHO
YK
terveys
turvallisuus