Finland deltar i kampen mot kemiska vapen

Finland har gett både tekniskt och ekonomiskt stöd till organisationen som tilldelades Nobels fredspris.

Nobels fredspris har tillfallit Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons). OPCW övervakar att konventionen om förbud mot kemiska vapen efterföljs.

Finland har stött konventionen från första början. Genom det finländska institutet för översyn av konventionen mot kemiska vapen, Verifin, har Finland erbjudit både tekniskt och ekonomiskt stöd till genomförandet av konventionen.

Verifin är en enhet inom Helsingfors universitet som stöder OPCW:s arbete genom att utveckla metoder för forskningen om kemiska stridsmedel och genom att erbjuda utbildning på området.

Under den senaste tiden har Verifin bland annat analyserat prover som samlats in efter de kemiska attackerna som genomfördes i Syrien. Finlands utrikesministerium är Verifins främsta finansiär.

I prismotiveringen framhålls OPCW:s betydelsefulla arbete för att förbjuda kemiska vapen. Enligt Nobelkommittén har den senaste tidens händelser i Syrien enbart understukit behovet av effektiva åtgärder mot kemiska vapen.
 

kriisinhallinta